Drogot és fegyvert is lehet rendelni a neten

Vágólapra másolva!
Az internet sötét oldalán, a Google és egyéb keresők elől rejtve működő szájtokon ugyanúgy lehet drogot vagy fegyvert rendelni, ahogyan a legális netboltokban pizzát vagy könyvet, még a dealerek értékelésére is lehetőség van - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.
Vágólapra másolva!

A BBC újságírójának egy amerikai egyetemista mutatta be az illegális javakkal kereskedő webshopok működését, amelyek már szükségtelenné teszik azt is, hogy az illegálisan drogot vagy fegyvert vásárolni kívánó felhasználók személyesen találkozzanak a dealerekkel.

Az utcai dealer megverhet, az internetes nem

A "dark weben", vagyis az interneten belül létező, erős titkosítása miatt nem, vagy csak nehezen monitorozható, decentralizált struktúrában működő virtuális hálózatokon működő, de bárki által hozzáférhető kliensszoftverekkel elérhető oldalakat nem lehet a hagyományos keresőkkel, így a Google-lel vagy a Yahoo-val megtalálni. Ezeket a technológiákat egyébként nem csak bűnözők, hanem olyan diktatúrákban élő politikai aktivisták is használják az internetes kapcsolattartásra, ahol a világhálós tartalmakat cenzúrázzák.

A BBC-nek nyilatkozó amerikai egyetemista szerint a hagyományos webboltokkal ellentétben az illegális javakat kínáló webshopokon általában nem lehet megtudni szinte semmit az eladókról, de a vásárlókról sem. A különböző drogokat rendszeresen online vásárló fiatalember szerint azonban még így is biztonságosabb ezekről megvásárolni az illegális ajzószereket, mint egy utcai dealertől, ahol megvan a veszélye annak, hogy megverik és kirabolják.

Drogot, fegyvert, gyerekpornót is árulnak

Az online feketepiacon gyakorlatilag mindent illegális dolgot be lehet szerezni, a drogokon kívül akár fegyvert vagy hamis okmányokat is. A BBC 5 Live Investigates című műsorának inkognitóban tevékenykedő munkatársai a darkweben sikeresen vásároltak egy DMT nevű hallucinogén drogot, amelynek ellenértékét a Bitcoin nevű, néhány éve létező internetes valutában fizették ki.

A csomag három héttel a rendelés feladását követően érkezett meg postán keresztül, egy spanyol postahivatal pecsétjével, és természetesen nem szerepelt rajta a feladó címe és neve sem. A beérkezett csomagot egy londoni laboratóriumban vizsgáltatták meg, ahol kiderült, hogy valóban DMT drogot tartalmaz - ezért a csomag tartalmát meg is semmisítették, mivel birtoklása komoly börtönbüntetést vonhat maga után.

A brit rendőrség a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az internetes drogrendelés egyre súlyosabb problémát jelent az országban és nemzetközi szinten is, mivel a nagyon komolyan rejtőzködő eladók lenyomozása rendkívül bonyolult feladat, amelynek felszámolására nincs kapacitásuk.