Vírust keres az androidos appokban a Google

Vágólapra másolva!
A Google már minden, az Android Market nevű szoftverboltjába felkerülő applikáció funkcióját átvizsgálja egy vírusvédelmi alkalmazással. Erre azért lett szükség, mert az appok hivatalos piacterét kártevők terjesztésére használták internetes bűnözők.
Vágólapra másolva!

Erről a keresőcég hivatalos blogján Hiroshi Lockheimer, az Android fejlesztői csapat egyik vezetője számolt be. A keresőcég szerint a jövőben minden egyes, az Android Marketre feltöltött applikáción lefuttatnak egy automatikus ellenőrzést, amely a program működését vizsgálja meg egy virtuális környezetben. A Google nem csupán az új applikációkat fogja leellenőrizni, hanem a szoftverboltba korábban felkerült appokat is.

Ha a vizsgálat alapján az applikáció kártékony funkciókkal rendelkezik, például egy külső félnek akarja továbbítani a telefonon lévő adatokat, a rendszer nem engedi, hogy felkerüljön az Android Marketre, vagy hamar törli onnan az appot - ígéri a Google.

A keresőcéget korábban sok kritika érte amiatt, hogy az Apple-lel ellentétben csak utólag ellenőrzi a szoftverboltjába felkerülő programokat, így sok kártevőt rejtő app is elérhető volt már abban hosszú időn át. Egy nemrég felfedezett, játéknak álcázott kártevő szakértői becslések szerint több millió felhasználó telefonjára vagy táblagépére juthatott fel.

A cég fejlesztési vezetőjének bejegyzése szerint a kártevőket kiszűrő funkció tesztelése már hónapok óta folyik, és az eddigi tapasztalatok alapján jó hatékonysággal működik. A szűrés bevezetése mellett a Google szigorította az Android Marketen való jelenléthez szükséges regisztrációt is annak érdekében, hogy a csalárd programokat fejlesztő cégek ne tudjanak más néven visszatérni a rendszerbe, ha kitiltották őket. A Google az internetre csatlakozó eszközökről egyébként a távolból is el tudja távolítani azokat az applikációkat, amelyekről kiderült, hogy károsak.