Újra támad a Matrjoska-laptop

lifebook koncept
Vágólapra másolva!
Kétévente újra feltalálják a dizájnerek az összelegózható, formatervezett részegységekből felépíthető szuperkütyüket. Az okostelefonból és tabletből összerakható laptopok, kártyányi identitásmodulok sosem voltak sikeresek, mégsem tud szabadulni az ipar az ötlettől.
Vágólapra másolva!

Minden kütyüt összekapcsolhatóvá tenne a Fujitsu dizájnpályázatára érkezett egyik munka. A Lifebook 2013 nevű tervben szereplő eszközből kivehető az önmagában is üzemképes hátlapi kamera, érintőkijelzős billentyűzete tabletként is funkcionál, a laptop elejéből kivehető eszköz pedig a telefont és a médialejátszót egyesíti, amikor épp nem a gép háttértáraként funkcionál.

Forrás: Prashant Chandra
Négy alkatrészből lehet összerakni Chandra laptopját

Prashant Chandra, a konceptlaptop tervezője szerint a különálló berendezések használata miatt rengeteg erőforrást elpazarlunk. A zenék egyaránt megvannak a laptopon és a zenelejátszón, önálló processzor dolgozik a tabletben és a hordozható gépben is. Chandra úgy véli, a "megosztott hardver" koncepcióval elkerülhető lenne, hogy egy-egy funkcióra több készüléke is legyen a felhasználónak. A hardverrel való spórolás mellett Chandra a szinkronizáció problémáját is megoldottnak véli: a felhasználónak egy pillanatot sem kellene gondolkodnia, hogy letöltötte-e a képeit, vagy átkerültek-e a szükséges dokumentumok a tabletre.

Lesz-e kiút a szinkronizálás poklából?

Az egyetlen lényeges kérdés, amire a dizájner nem válaszol - nem is feladata -, hogy milyen szoftver tudja összefogni az egy gépházba bedugdosott három berendezést. Meg lehet-e oldani, hogy a teljesen összerakott gépen ne meghajtók özöne legyen, hanem strukturáltan mutassa a felhasználó adatait? El lehet-e érni, hogy mindegyik kütyüre azok az adatok kerüljenek, amelyekre önálló üzemmódban is szükség lehet? Különösen a tablet és a telefon esetében fogós kérdés ez, hiszen azok felhasználási területe nagyon hasonló.

Forrás: Prashant Chandra
Érintőbillentyűzetté válik a tablet, ha bepattintják a laptopba

A számítógépen belül felmerülő szinkronizálási problémákért még az sem kárpótolná a felhasználót, hogy soha többet nem kell magával kábeleket hordani a telefonjához vagy fényképezőgépéhez. És még az egy táppal megoldható töltés is csekély vonzerőnek bizonyulhat.

Gépről gépre hurcolt identitás

A feleslegesen megtöbbszörözött hardverkomponensek számának csökkentése mellett számos ok van, ami miatt a modulárisan felépített berendezések vonzók lehetnek. Az IBM 2002-es MetaPad nevű kísérleti hardvere a felhasználó digitális identitását próbálta egy eszközben tárolni. A kor mércéjével aprónak számító, egy mai hordozható merevlemez méretével összevethető eszköz tartalmazta a tulajdonosának fontos adatait, programjait. A tárhely mellett a Metapad egy kis képernyővel is rendelkezett, valamint a tokján belül volt a PC memóriája és processzora is.

Forrás: IBM
Minden moduláris kütyü atyja, az IBM Metapad

Az IBM kutatói úgy képzelték, a MetaPadet be lehet csúsztatni az otthoni laptop hátuljába, és azon hozzáférni az adatokhoz, és lenne hely a munkahelyi PC-ben is a hordozható identitás modulnak. A MetaPadből sosem lett termék, de a cég kutatói hosszan játszottak az ötlettel. 2005-ben még olyan variáns is készül, ami nemcsak az adatokat, a megnyitott dokumentumokat és a félbehagyott munkát is hordozhatóvá tette.

Kártyába zsúfolt élet

Az IBM által kitaposott - és járhatatlannak talált - úton több kisebb cég is elindult. A pendrive-ot feltaláló Dov Moran elképzelése szerint a felhasználó a fontos adatait egy Modu nevű, bankkártya méretű telefonkezdeményben tartja, amelyet különböző "kabátok" felszerelésével lehet okossá tenni. Moran 2008 februárjában mutatta be a tervét, amelyhez merészen kézikonzolos, otthoni telefonos, teljes billentyűzetes okostelefonos és divatos luxustelefonos külsőt is álmodott.

Forrás: [origo]
Butatelefon-köpeny és a Modu rendszer lelke - csendes bukás lett az elképzelés

Meglepő lehet, de Moran ötlete túljutott a tervezési fázison, 2009-ben Izraelben piacra dobták a legózós telefont, és bejelentették, hogy Görögországban és Dél-Amerikában fog legközelebb megjelenni az eszköz. A világ meghódítása helyett a lassú csőd várt a Modura: a cég 2011-ben tönkrement, szabadalmainak egy részét a Google vásárolta fel. Bukása különösen annak fényében érdekes, hogy különböző funkciókhoz idomítható, drága kiegészítőkkel bővíthető okostelefon már létezik. Az iPhone-hoz a kezdetektől fogva lehet a mobilt ébresztőórává, a nappali hifijévé vagy az autó zenetárává tevő kiegészítőket kapni.

Laptoposítható mobilok

Az erős hardverrel, kétmagos processzorral, 8-16 gigabájt memóriával rendelkező okostelefonokkal egyszerre jelentek meg újra az összelegózható laptopok. Tavaly a Motorola próbálta eladni az autós navigációként, otthoni médialejátszóként és egy netbook szíveként is működő Atrix mobiltelefonját, az idén pedig az Asus Padfone nevű tervéből lehet valóság, ami a kiszivárogtatott képek alapján tabletbe ágyazott okostelefon lesz.

Forrás: [origo]
A lenyűgöző formaterv is kevés volt ahhoz, hogy az Atrix sikeressé váljon

A Padfone egyelőre csak késésével bizonyítja, hogy az Asus sem bízik teljesen a legózós tablet ötletében. Az Atrixról viszont bemutatása után fél évvel már az elemzők is ki merték jelenteni, hogy óriási bukás lett. A készülék maga nem volt drága Amerikában, a laptopdokkért azonban elkérték egy netbook árát, ötszáz dollárt. A további dokkolók 100-200 dollárjába kerültek volna a vásárlónak. A jövőt sugalló dokkolós rendszer helyett a vásárlók valószínűleg olcsóbb laptopok és különálló okostelefonok mellett döntöttek. A Motorola mobilgyártó részlegét pedig az év végére felvásárolta a Google.

Ki vágyik Matrjoska-kütyüre?

Az elmúlt évtized bukásait szemlélve nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a vásárlók csak módjával szeretik az integrációt. Senki nem bánja, ha a telefonja mp3-lejátszóként is helyt tud állni, és nem kell még egy kütyüt magával hordania. A fényképezős telefonok pedig annyira népszerűvé váltak, hogy már a kompakt kamerák piacát veszélyeztetik. Egybeépíthető, Matrjoska baba-szerűen összeszerelhető gépeket azonban még a kütyürajongók sem szeretnének.

Forrás: Phillips

A varázslatot, úgy tűnik, ismét csak az Apple tudja. Az iPhone önmagában is vonzó termék, amelyet az emberek nem a modularitás ígérete miatt vesznek meg. A telefon mellé aztán megveszik az Apple életstílus többi kiegészítőjét hangfalastul és autóba szerelhető fejegységestül, még akkor is, ha ezeket már nem is az Apple gyártotta.