A tökéletes gépet építik a kávéhackerek

kickstarter kávé
Vágólapra másolva!
A kávé az emberek többségének a reggelt elindító ital, az ebéd utáni álmosságot megtörő fekete lé, az igazi rajongóknak azonban több ennél. Ők azok, akik ízről ismernek fel több tucat fajtát, akik a műhelyben pörkölőt építenek a tökéletes kávé utáni hajszájukban. És azok is, akik milliós berendezéseket tuningolnak nyomásmérőkkel és izmosabb fűtőrendszerekkel, hogy felzárkózzanak az aktuális csúcstechnológiához. Az igazi kávéhackerek olyan masinákat építenek, amelyek mellett egy számítógép is faék egyszerűségűnek tűnik.
Vágólapra másolva!

A vastagabb tárcájú rajongók dobták össze a legújabb high-tech kávégépet gyártó cég indulási tőkéjét. A Gleb Polyakov és Igor Zamlinsky által alapított ZP Machines főzői mindent fognak tudni, amit a kávé világában el lehet képzelni, mégse lesznek drágábbak négyszáz dollárnál. Igazán jól azok jártak, akik a Kickstarter közösségi támogató oldalon küldtek pénzt a ZP Machinesnek, ők kétszáz dollárért juthatnak hozzá a prototípus gépekhez.

A kávéfőzős cégnek esélye van arra, hogy a Kickstarter egyik sikertörténetévé váljon. Csupán húszezer dollárt próbáltak összeszedni a gyártás beindítására, de végül 340 ezer dollárnyi tőkével lettek gazdagabbak, és 1300 megrendelés futott be hozzájuk. A csapat a pénzgyűjtő kampány végével is gyakran hallat magáról: a napokban tettek közzé fotókat az első elkészült vázról.

Forrás: Kickstarter
Prototípus és látványterv is létezik már a ZP kávéfőzőből

A nagy lelkesedésnek több oka is lehet. A ZP formaterve remek: barátságos színekben fog készülni a kávéfőző. A prototípus gépet egy Arduino lap vezérli, így minden kávérajongó módosíthat majd a programon. Végül pedig a főző visszacsatolásos módszerrel (a matematikája a Wikipédián olvasható) állítja be magát, hogy a víz állandó hőmérséklettel és nyomáson áramoljon át a darált kávészemcsék között. Ez utóbbit csak a jóval drágább kávéfőzők szokták tudni, és még ott is tuningolásra szorul a rendszer. Nehéz elhinni, hogy ilyen masina lesz a jövő konyhájában, de egy hónap alatt több mint ezret adtak el belőle. Ha a sorozatgyártás beindul, a sarki kávézókban is hamar feltűnhet a ZP Machines olcsó, de profi kávéfőzője.

Két év alatt felvásárolták a milliós kávégép gyártóját

Egy pohár kávé kellett ahhoz, hogy Howard Schultz, a Starbucks alapító tulajdonosa felvásárolja a Coffee Equipment Corporationt (CEC), a Clover kávéfőző gyártóját. Igazi legendának való alapanyag lenne a történet, ha a Clover az ismeretlenségből robbant volna ki. A cég 2008-as felvásárlásakor azonban már stabil rajongóköre volt a 11 000 dolláros gépnek, a YouTube pedig tele volt a furcsa pumpamechanika működését bemutató videókkal.

Egy szűk perc alatt készíti el a kávét a Clover
A Clover a French Pressként ismert dugattyús kávéfőző néhány százezer forinttal drágább nagy testvére. Ahogy a fenti videón is látható, a Clover által felforralt víz és az őrölt kávé a gép közepén található, dugattyúban végződő tárolórészbe folyik, a dugattyú felemelkedve kiszivattyúzza maga alól a levegőt, majd ez a vákuum szívja át a szűrőkön a kávét. Az eljárás végén a dugattyú teljesen felemelkedik, kitolva a gépből a kávézaccot, amit könnyen le lehet törölni.

A mozgó dugattyút a felhasználó szabályozza: a gépen be lehet állítani a kávé típusát, a pohár méretét, egy teljes műszerfal szolgál minderre. A főzésbe azonban már nem kell belenyúlni, egy dolga van az embernek, vissza kell számolnia 42-től, ennyi másodpercre van szüksége a Clovernek egy pohár kávé lefőzéséhez.

Forrás: [origo]
Tömzsi, ötvenkilós szerkezet

A legenda szerint Schultz úgy talált rá a Cloverre, hogy feltűnt neki egy rémesen hosszú sor, ami egy kávézó felé kígyózott. Amikor hozzájutott a kávéjához, kijelentette, az volt minden idők legjobbja. A CEC felvásárlása óta nem árulják a méregdrága kávéfőzőt, csak a Starbucksnak szállítanak. A rajongók arra a 250 gépre vadászhatnak, amelyeket a CEC korábban értékesített. A 203-as számú masinát nemrég adták el az interneten, ismeretlen áron.

A kávéfőzők low ridere

A ZP kávéfőzője 400 dollárba, közel kilencvenezer forintba fog kerülni, ami nem is olyan sok ahhoz képest, hogy az igazi kávérajongók egy közel 650 dolláros alapkészüléket szeretnek tuningolni. A gépet Rancilio Silvia Espresso Machine-nek hívják, és már a bolti ára is több annál, amit az átlagvásárló kiad egy kávégépért. Pedig a Rancilio Silvia beszerzése csak a kezdet.

Forrás: Pidmachines
Egy kijelzős, termométeres tuning, a többség nem ilyen visszafogott

A rajongók a termosztát lecserélésével kezdik a munkát, hogy a ZP kávéfőzőhöz hasonló állandó hőfokot biztosító elektronika kerüljön bele. Az új termosztát saját kijelzővel, beállítógombokkal és rozsdamentes acél házzal rendelkezik, amelyet a kávégép oldalához lehet csavarozni. A csere nem finom művelet, a garancia biztos megszűnésével jár. Cserébe a kávéfőző képes lesz mindarra - ígéri az egyik tuningcég oldala -, amit egy háromezer dolláros főző tud.

A kiegészítőgyártók galériáját elnézve a kávé szerelmesei mindenre hajlandóak egy pohár még jobb kávéért. A digitális termosztátok mellett nyomásmérők tűnnek fel a gépeken, az igazán belelendülő szakik pedig időgéphez hasonlatos órákkal, kijelzőkkel, világító gombokkal teli masinákat építenek, amelyeken talán még fluxuskondenzátor is található.

Közös ötletelésből születnek az újítások

A támogatásgyűjtő oldalak és a nemzetközi alkatrészboltok a kávézáson is kezdik rajtahagyni a kezük nyomát. A ZP ugyan még nem dobta piacra a gépeit, de előre sejthető, hogy mihelyt a hagyományosan amúgy is koffeinrajongó hackerek hozzájutnak, megkezdődik a tuningolása. És ha félévente nem is jelenik meg egy teljesen új főző, apróságok feltűnhetnek. Úgy, ahogy tavaly áprilisban megszületett a máshol vett kávét ihatóra hűtő, majd melegen tartó spéci eszköz. Az internet nem feltétlenül forradalommal változtatja meg az emberek életét, néha csak azzal, hogy összeköti őket a többi rajongóval, hogy kibeszélhessék az ötleteiket.