A rádióból simán lehet felvenni - magyar internetezők az ACTA ellen

Vágólapra másolva!
Egy-kétezer ember vonult szombat délután az utcára Budapesten az ellen tiltakozva, hogy hazánk ratifikálná az illegális letöltésekre is vonatkozó Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást, más néven az ACTA-t. A tiltakozáson politikusok nem, viszont az internetezők minden korosztálya képviseltette magát az Anonymous hackercsoport jelképévé vált Guy Fawkes-maszkot viselő aktivistáktól a nyugdíjasokig, és szinte mindenki a világhálón még elérhető kedvenc filmjeit és zenéit félti a hatóságok szigorától.
Vágólapra másolva!

Az [origo] tudósítójának beszámolója szerint az Occupy Budapest internetes aktivista csoport által a Facebook közösségi oldalon megszervezett budapesti tüntetésén egy-kétezer vehetett részt, akik az "internetszabadság" jelszót skandálva vonultak a Jászai Mari térről a Kossuth tér érintésével a Garibaldi utcába, ahol a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) székháza van. A helyszínen egy dobokkal és más ütőhangszerekkel felszerelkezett csoport különböző ACTA-ellenes rigmusokat kiáltozott.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=R5XyYuw1gzpUKv5U

Nézze meg a budapesti tüntetésen készült felvételünket!

A HENT honlapját előző éjjel két órára elérhetetlenné tette egy túlterheléses támadás, amelyet valószínűleg az Anonymous hacktivista csoport vagy annak szimpatizánsai hajtottak végre. Magyarországon a főváros mellett Szegeden, Pécsen és Székesfehérváron szerveztek hasonló tüntetést, az MTI értesülései szerint ezeken néhány százan vettek részt.

Guy Fawkesok Budapesten

A budapesti megmozdulás számos résztvevője viselte az ikonikus történelmi figura, Guy Fawkes maszkját, amely mostanra az Anonymous szimbólumává volt. Fawkes egyébként 1605-ben titokban merényletet akart elkövetni I. János király ellen, de végül lelepleződött.

A rendezvényen a Kalózpárt nevű, a szerzői jog megreformálásáért küzdő magyar civil szervezet képviselője is beszédet mondott. Maróy Ákos, a szervezet egyik alapítója szerint az ACTA támogatása azért aggályos, mert ennek nyomán a hatóságok átkutathatnál az emberek laptopjait, elektronikus levelezését vagy hordozható lejátszóit jogtalan tartalmak után kutatva, megsértve a felhasználók privát szféráját.

"A bakelitlemezeket simán lehetett másolni"

Maróy szerint a filmstúdióknak és lemezkiadóknak be kellene látniuk, hogy az internet korában nem lehet megakadályozni a kulturális javak szabad megosztását, amelyek az emberek alapvető tevékenysége.Az [origo]-nak nyilatkozó tüntetők leginkább attól tartanak, hogy a jövőben nem tudják letölteni a világhálóról az őket érdeklő filmeket, zenéket és egyéb kulturális tartalmakat akár a YouTube-on, akár fájlmegosztó oldalakon. "Annak idején a bakelitlemezeket simán lehetett másolni, rádióból simán lehetett magnóra felvenni, most már az internetről nem lehet letölteni semmit az ACTA-egyezmény miatt. Azért jöttünk ki, hogy a régi szabadságunk valamennyire megmaradjon"- emelte ki egy tiltakozó.

Ezeket a vádakat egyébként korábban a HENT képviselője tagadta, a testület szerint az ACTA életbe lépése semmilyen változást nem hozna a magyar internetezők életében. Az internet szabadságáért és a hazánk által néhány hete aláírt, de még nem életbe lépett nemzetközi egyezmény, az ACTA ratifikálása ellen szombaton világszerte több száz városban tiltakoztak. Az egyezmény elleni botrányhullám nyomán az elmúlt napokban több ország, köztük Németország, Csehország, Szlovákia, Litvánia és Lengyelország is visszavonta az abban foglalt vállalások beépítését saját jogrendjébe. Az ACTA elfogadásáról vagy elutasításáról az Európai Bizottság várhatóan a nyár folyamán fog dönteni.