A hifi és a tévé a Google új célpontja

google tv
Vágólapra másolva!
A keresőcég új projekjét az okostévés fejlesztésük támogathatja, miközben térhódítását több fronton is veszélyezteti az Apple.
Vágólapra másolva!

Várhatóan még az idén otthoni szórakoztatórendszerrel jelentkezik a Google - adta hírül a Wall Street Journal amerikai üzleti lap. A keresőóriás új szolgáltatása lehetővé teszi majd a zenék, filmek vagy akár e-könyvek letöltését a tévékre, amelyeket távirányító helyett androidos okostelefonnal vagy tablettel lehet vezérelni.

A Google nem most próbálja először meghódítani a nappalikat: a keresőcég korábban a Logitechhel közösen rukkolt elő okostelevíziós szolgáltatásokat nyújtó, hálózati médialejátszóként is használható beltéri egységgel, ez azonban nem aratott túl nagy sikert, mert a Google több nagy médiacéggel nem tudott megállapodni arról, hogy tartalmaikat tegyék hozzáférhetővé saját platformján. A dél-koreai LG ugyanakkor a Google szoftverét futtató okostelevíziókkal tervez megjelenni, amelyeken az androidos tabletekével azonos applikációkat tudnak futtatni.

Forrás: [origo]
A vásárlók nem szerették a Logitech Google TV-jét

Egy percig sincs béke

Ha a Google otthoni internetes médiacentruma tényleg elindul, az komoly riválisa lesz az Apple jelenleg piacvezetőnek számító internetes zeneboltként és tékaként működő iTunes szolgáltatásának. A szolgáltatás megjelenése új frontot nyithat a keresőcég és az Apple háborújában, amelyben a jelenlegi trend szerint nem az almás cégnek áll a zászló. Tavaly az androidos mobiltelefonokból sokkal többet adtak el mint az iPhone-ból,ráadásul az okostelefonos hirdetési piacon is élre tört a Google, bár az applikációk terén még mindig az Apple vezet.

Mindezt látva nem ül tétlenül az Apple sem, elsősorban az iPhone 4S-ben debütált Siri nevű beszédfelismerő technológiával próbálja vonzóbbá tenni eszközeit - ez egyébként egyelőre nem ismeri a magyar nyelvet. A Siri egyébként nem a cég saját fejlesztése, hanem a CALO nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatási projekt eredményeit építette be termékébe az Apple.

A két cég rivalizálásnak legújabb fejleményei már arról szólnak, hogy az Apple pereli a Google-t, mert a legújabb, etalonnak számító készüléken, a Samsung Galaxy Nexuson debütáló androidos operációs rendszerben a cupertinói cég szerint négy technológiáját is lekoppintotta a Google. Ha a bíróság az Apple-nek az igazat, akkor nem csak a Galaxy Nexus gyártása kerülhet bajba, hanem az Ice Cream Sandwich kódnéven is ismert Android 4.0 operációs rendszer is.