Levédik az iPhone-t a telefonszámok ellopása ellen

Vágólapra másolva!
Az Apple cég egy szoftverfrissítéssel szeretné a jövőben megakadályozni, hogy az iPhone okostelefonra kiadott alkalmazások képesek legyenek titokban lemásolni a készülékek memóriájában lévő telefonszámot.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy nemrég kiderült, hogy a Path nevű közösségi alkalmazás a felhasználók hozzájárulása nélkül lemásolta a cég szervereire az iPhone-ban tárolt telefonkönyveket. Az eset részleteiről két amerikai kongresszusi képviselő levélben személyesen Tim Cooktól, az Apple elnök-vezérigazgatójától kért bővebb információkat.

A kormányzati nyomásra az Apple bejelentette, hogy átalakítja az iPhone és iPad eszközökre kiadott alkalmazások a jövőben csak a felhasználó külön ablakban lekattintható hozzájárulását követően engedélyezi majd a programoknak a telefonkönyv tartalmának elérését. Ez a funkció egy szoftverfrissítéssel fog bekerülni a cég okostelefonjain és táblagépein használatos iOS szoftverbe.

Bár a Path applikáció készítői elnézést kértek, és megszüntették szoftverük adatlopó funkcióját, a Reuters hírügynökség szerint iPad-, és iPhone-használók kiderítették, hogy bizonyos esetekben más applikációk, például a Facebeook, a Twitter vagy a Foursquare közösségi szájtok programjai is engedély nélkül férnek hozzá a telefonon lévő adatokhoz.