Az Európai Bíróság fogja kivizsgálni az ACTA-t

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió legfelső szintű bírósága fogja kivizsgálni az elmúlt hetekben világméretű felháborodást kiváltó, Hamisítás Elleni Nemzetközi Egyezményt (ACTA). Az Európai Bíróságnak azt kell kiderítenie, hogy a huszonkét tagország, köztük hazánk által is szignózott megállapodás sérti-e az állampolgárok jogait.
Vágólapra másolva!

A Magyarország által is aláírt, de hatályba még nem lépett nemzetközi egyezmény a termékhamisítás visszaszorítását célozza, beleértve az internetes szerzőijog-sértéseket is. Az ACTA-egyezményt számos bírálat érte amiatt, hogy életbe lépése esetén jelentősen korlátozná az állampolgárok alapvető jogait, és az internetes szólásszabadságot is.

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint az Európai Unió legfelsőbb bírósága fogja megvizsgálni azt, hogy az ACTA rendelkezései sértik-e az unió által biztosított alapjogokat. Erről az Európai Bizottság döntött szerdai ülésén. Karel De Gucht, az unió kereskedelmi biztosa felhívta a figyelmet a vizsgálat kiemelt fontosságára, szerinte ugyanis csak akkor tud hatékonyan dönteni az Európai Parlament az ACTA-ról, ha megcáfolhatatlan tények állnak rendelkezésére, nem pedig olyan félinformációk, amelyek az utóbbi hetekben a világsajtóban és a blogokon napvilágot láttak az egyezményről.

Miután az ACTA végleges szövegét már januárban elfogadták, az Európai Parlament nem javasolhat abban semmilyen módosításokat, csupán arról dönthet, hogy támogatja, vagy elutasítja az egyezmény ratifikálását a kontinensen.

A huszonkét uniós tagállam, illetve többek közt az Egyesült Államok, Japán és Kanada által is aláírt egyezményt az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága március 1-jén fogja tárgyalni. Ez az a parlamenti bizottság, melynek ajánlást kell előterjesztenie az Európai Parlamentnek arról, hogy elfogadásra javasolja-e az ACTÁ-t. A március 1-jén kezdődő és a nyilvánosság előtt zajló vitán az Európai Bizottság is részt vesz. Ugyanezen a napon EP-képviselők, tudományos szakértők és civil szervezetek képviselői is az egyezmény előnyeivel és hátrányaival foglalkozó, nyilvános uniós eszmecserén vesznek majd részt, de a hamisítás elleni egyezménnyel kapcsolatban több uniós bizottság véleményét is ki fogják kérni.