Csak a rajzolt kakit engedi a Facebook

Vágólapra másolva!
A Gawker.com hírblog megszerezte a Facebook képkezelési irányelveit: az ebben foglaltak értelmében a közösségi oldalról a meztelen feneket, női mellet ábrázoló fotókat törölni kell, és kaki-pisiből is csak a rajzolt, vicces grafikák megléte megengedett hivatalosan.
Vágólapra másolva!

A Gawker a közösségi oldalt működtető társaság egyik partnercégének munkatársától kaparintotta meg azt az irányelveket tartalmazó dokumentumot, amely alapján a Facebook ügyfélszolgálatos dolgozói eldöntik, hogy egy felhasználó által bepanaszolt, a közösségi oldalra feltöltött fotót törölnek-e a rendszerből.

A blogon publikált Abuse Standards 6.2 címet viselő dokumentumban részletesen taglalják, hogy milyen jellegű fotók elfogadhatóak, és melyeket kell eltávolítani. A Gawker szerint a Facebook irányelvei folyamatosan változnak, amit jól szemléltet az, hogy az előző dokumentumverzióban még bármilyen, digitálisan manipulált fotót törölni kellett, a legújabb változatban már csak azokat a bepanaszolt fotókat kell eltávolítania a cég munkatársainak, amelyek valakit negatív színben tüntetnek fel.

A szoptatós és az erotikus fotók is tiltottak

A kiszivárgott dokumentum alapján a Facebook operátorainak törölniük kell a szexuális jellegű fotókat: nem csupán meztelen nemi szervek minősülnek tiltottnak a közösségi oldalra feltöltött képeken, még az olyan erotikus hangulatú fotókat, amelyen a meztelen testrész, például egy fedetlen fenék nem is látszik, mert takarásban van, vagy utólag kikockázták.

Ha egy gyerekről meztelen, vagy alsóneműs fotót töltenek fel, azt is törölniük kell a munkatársaknak, és a gyerekét szoptató anyukákról készült felvételek is tiltottak - ez egyébként korábban nagy felháborodást váltott ki a felhasználók körében.

Ugyanakkor a csókolózás vagy egymás simogatása még belefér a közösségi oldal által megállapított határba, akár különböző, akár azonos nemű személyek között történik. Ez a kitétel cáfolja azt a vádat, amely szerint a Facebook irányelvei homofóbok lennének, korábban két csókolózó férfi fotójának törlésekor ezzel is megvádolták a szájtot.

A gusztustalan fotókat is töltik

Nem akarnak gusztustalanságot sem látni a Facebookon az oldal működtetői, az előírások értelmében például vécét használó emberekről. A BBC brit közszolgálati médium híre szerint a közösségi oldalra feltöltött képeken sem fekália, és vizelet nem látszódhat. Ugyanakkor a vicces, digitális fotókra rajzolt kaki, pisi és köpés a közösségi oldal szerint még nem feszegeti a jó ízlés határait, ezért ezek feltöltését nem is tiltják.

Nem lehet továbbá feltölteni az oldalra az emberi test belső szerveiről, izomzatáról vagy csontjairól készült fotókat vagy sérülésekről készült felvételeket sem. Az irányelvek szerint a törött végtagokról készült felvétel még nem problémás, hacsak nem nyílt törés látható rajta.

Erőszakos, rasszista vagy félelmet keltő fotókat, szimbólumokat sem lehet feltölteni a szájtra feltölteni, ahogy állatkínzást megörökítő felvételt sem. A Facebook a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy mivel felhasználók százmilliói használják szolgáltatásait, külső partnercégek erőforrásait is igénybe veszik a beérkező bejelentések értékeléséhjez, de a legfontosabb irányelveket továbbra is saját maga alakítja ki.