Elvennék az Apple-től az iPad márkanevet

Vágólapra másolva!
Az iPad védjegyet birtokló Proview Shezen nevű kínai cég Amerikában is beperelte az Apple-t: a cég azt akarja bebizonyítani jogászaival, hogy kizárólag ő jogosult használni a márkanevet, nem pedig az ismert táblagépet gyártó amerikai cég.
Vágólapra másolva!

Kína után Amerikában is keresetet nyújtott be a Proview Shenzen az Apple-lel szemben, mert az ázsai vállalat szerint az amerikai cég jogtalanul használja az iPad védjegyet - olvasható a The Register brit hírportálon. A két cég közti pereskedés egy éve tart, de egyelőre nem sikerült dűlöre jutniuk a feleknek.

A bizonytalan helyzetben újabb támadást indított a Proview és a kaliforniai Santa Clara-bíróságon is beperelte az Apple-t, immár az előzőhöz képest több vádpontot tartalmazó dokumentummal. A Proview azzal vádolja az Apple-t, hogy megtévesztéssel és tisztességtelen versenymagatartással tudta rávenni őket eladják az iPad nevet az amerikaiaknak. Internetes pletykák szerint a kínai vállalat most már milliárdos kártérítést követel, illetve kötelezné az Apple, hogy álljon le a iPad forgalmazásával.

Az Apple számára óriási a tét, hiszen ha a pereskedések során a bíróságok úgy ítélnék meg, hogy valóban jogszerűtlenül használják az iPad nevet, akkor se az Európai Unióban, se Amerikában, se Ázsiában nem árulhatnák terméküket ezzel a jelzéssel, kénytelenek lennének megváltoztatni a nevét.

Forrás: AFP/Mario Tama

Mint arról korábban többször is beszámolt az [origo], az ügy hátterében az áll, hogy az Apple néhány éve megvette az iPad nevet a Proview Shenzen tajvani leányvállalatától, és az akkori szerződésben állítólag arról is megegyeztek a felek, hogy nem csak Tajvanon, hanem az egész világon forgalmazhasson iPad néven futó termékekete. A Proview szerint viszont ez olyannyira nincs így, hogy az ezt bizonyító szerződés nem is létezik, illetve az akkori megállapodást törvénytelen eszközökkel kényszerítette ki a kaliforniai cég.

A Proview először Kínában perelte be az Apple-t, melynek következtében először több városban lefoglalták a kereskedők iPad-készleteit, egy napokban született sanghaji bírósági döntés nyomán viszont mégis megengedték, hogy forgalmazzák azokat. Annak ellenére, hogy a guangdongi népbíróság még nem döntötte el, hogy tulajdonképpen kié is az iPad márkanév. Különösen rossz időszak ez most az Apple számára, hiszen várhatóan néhány nap múlva, március elején dobják piacra az iPad 3-at, ami az események tükrében bizonytalan jövőnek néz elébe.