Újraélesztett PC-ken keresne az IBM

Vágólapra másolva!
Kínában nyit számítógépek újrahasznosításával foglalkozó, tervei szerint hamarosan évi dollármilliárdos forgalmat bonyolító óriásüzemet az IBM: az amerikai cég ezzel az ázsiai országban felgyülemlő elektronikus hulladék mennyiségét igyekszik csökkenteni, és azt reméli, riválisai is követni fogják a példáját.
Vágólapra másolva!

Az IBM megnyitotta első olyan gyárát Kínában, ahol nem új gépeket szerel össze, hanem régi, kidobásra ítélt szervereket és személyi számítógépeket fog felújítani és újra értékesíteni - olvasható az amerikai Forbes gazdasági magazin honlapján. A lap értesülései szerint az IBM azt reméli, hogy az új üzem, hogy 2014-re már kétmilliárd dolláros bevételeket termel majd számára.

Új memóriával és háttértárral keltik életre a régi PC-ket

A vállalat éves szinten mintegy százezer darab kiszolgáló és asztali számítógépet keltene újra életre azzal, hogy a régi eszközöket nagyobb memóriával, és új háttértárral látja el, majd újra piacra dobja azokat az országban - írja a Forbes. Richard Dicks, az IBM ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt évtizedben komoly problémát okozott Kínának, hogy mihez kezdjenaz egyre nagyobb mennyiségű elektronikus hulladékkal, amelynek kezelésére nyújt alternatívát az IBM új üzeme. "Nagyon egyszerű feladat egy új számítógépet vásárolni, megszabadulni viszont nagyon nehéz attól" - hangsúlyozta az ügyvezető, aki szerint Kínában öt-kilenc év használat után egyszerűen kidobják a számítógépeket.

Az IBM csak saját gépeinek felújításával foglalkozik majd, viszont befogadja más gyártók anyagait is, amelyeket továbbítani fog más feldolgozó üzemekbe. A cég reményei szerint trendet teremtenek az új üzemmel, melynek indulását követően versenytársaik is belevágnak majd az újrafeldolgozásba. Miközben az új létesítménnyel munkahelyeket teremt Kínában, addig Észak-Amerikában ezer embert bocsát el az IBM - olvasható a Bloomberg üzleti magazin honlapján. Az elbocsátások után is több mint négyszázezer alkalmazottja marad a világ egyik legnagyobb elektronikai termékeket gyártó cégének.