Vágólapra másolva!
A felhasználó megzavarása nélkül tartja rendben a számítógépet a Secunia kiberbiztonsági cég ingyenes PSI nevű szoftvere. A legújabb verzió még a Tovább gombok nyomogatását is megspórolja a felhasználónak, bár lehet, hogy ezzel a szoftvergyártók haragját vonja a fejére a cég  - adta hírül a PC World amerikai technológiai magazin. 
Vágólapra másolva!

Felhasználók millióinak PC-jét akarja frissen tartani a dán Secunia kiberbiztonsági cég. Már a cég korábbi szoftvere, a PSI 2.0 is képes volt frissíteni a legtöbb népszerű szoftvert, köztük a hackerek gyakori célpontjának számító kiegészítőket is. Az Adobe Reader, a Flash vagy a Java futtatókörnyezet rendszeres frissítésével a számítógépek sokkal védettebbé váltak az internetes támadásokkal szemben. A program a többi telepített alkalmazás esetében is jelezte, ha újabb verzió készült, ám ezek telepítéséhez a felhasználó közreműködését kérte. A Secunia adatai szerint a legtöbben nem fáradtak azoknak a frissítéseknek a telepítésével, amelyekhez kattintgatniuk kellett volna - mondta Thomas Kristensen, a Secunia biztonsági vezetője az RSA konferencián.

A frissítési statisztikák javítása érdekében az új, Secunia 3.0-s szoftvert radikálisabb megoldással vértezték fel. A szoftver egyáltalán nem fogja a felhasználó beleegyezését kérni, egy tovább gombot sem fog megjeleníteni az automatikus frissítés során. Ehhez azonban a Secunia szerverére előbb le kell tölteni a frissítéseket és össze kell csomagolni őket a cég mérnökeinek úgy, hogy a PSI szoftvere használni tudja ezeket.

Bevételkiesést is okozhat a szoftvergyártóknak

A Secunia nem tervezi, hogy ehhez a kikéri a különböző szoftvergyártók jóváhagyását, aminek viszont jogi következményei lehetnek. Elképzelhető, hogy a több száz népszerű program fejlesztői közül lesz olyan, akinek nem tetszik majd az önkényes segítség. Kristensen szerint izgalmas lesz látni, hogy reagálnak a szoftverházak a problémára.

Forrás: [origo]
Mindig talál frissítenivalót a Secunia PSI

A frissítések, telepítők újracsomagolása nem új gyakorlat. A Download.com letöltőportál például böngészőeszköztárak telepítőjét illeszti be a letölthető csomagokba, és ebből szerez plusz bevételt. A Secunia pénzt nem akar keresni a frissítések megpiszkálásával, csak azt akarja elérni, hogy a felhasználó közreműködése nélkül is felkerülessenek a gépre.

A kiberbiztonságiak nem alkusznak

A kiberbiztonsági cég ellen főleg azoknak a fejlesztőkenk lehet kifogásuk, akik maguk is alternatív szoftvereket, eszköztárakat kínálnak a frissítés mellé. Ha a Secunia frissítőmotora automatikusan nemet mond ezekre - ahogy a felhasználó tenné - akkor bevételtől eshetnek el a cégek. Kristensen szerint a szoftvergyártóknak az a dolguk, hogy eljuttassák a felhasználóhoz a legújabb verziókat, és nem kell új programokat ajánlgatniuk.

Forrás: [origo]
Eszköztárakat nem szeretne telepíteni a Secunia

"Ha új funkciók kerülnek a programba, új verzió érkezik, akkor rendben van, vigyék el a felhasználót a honlapjukra. A Secunia nem akar beszállni ebbe a játszmába, nem akarunk új szoftververziókat erőltetni a felhasználókra" - mondta a biztonsági szakember. A gyártók egy része azonban nem választja szét a biztonsági frissítéseket és az egyéb szoftverfrissítéseket. Ezeknek a cégeknek azt üzente Kristensen, hogy biztosítsanak a felhasználót nem nyaggató, kényelmes frissítőmechanizmust.

Érdemes már a bétát feltelepíteni

A PSI 3.0 szabadon letölthető béta verzióban lesz még hozzáférhető hónapokig. Az újabb verziók egyre több népszerű szoftvert tudnak majd frissíteni. A Secuniának az a célja, hogy a Windows Update utáni legnagyobb frissítőrendszert hozza létre, amely felhasználók millióinak tartja biztonságosan a számítógépét. A PSI-t számos alkalommal ajánlottuk már az [origo]-ban, az új verziót pedig minden eddiginél jobbnak tartjuk. A felhasználók számára sokkal kényelmesebb lesz, ha nem kell az összes - esetenként nem is használt - szoftverüket átnézni, hogy készült-e hozzá javítófolt. A béta verzió kellően használhatónak tűnik ahhoz, hogy bátran javasoljuk a telepítését, bár stabilitásával még akadhatnak problémák. Magyarul ugyan nem tud, ám használata még nyelvismeret nélkül is rendkívül egyszerű.