Kicsit bonyolult, de lehet, hogy én vagyok a sötét

Windows 8 egy tableten, videograb
Vágólapra másolva!
Tesztelőink nem voltak maradéktalanul elégedettek a Windows 8 első használata után, amelyben az a legszokatlanabb, hogy száműzték belőle a Start menüt. Bejönnek-e az interaktív csempék, vagy úgy fognak fanyalogni a felhasználók, mint a Vista megjelenése után?
Vágólapra másolva!

A múlt héten alaposan meggyűlt a bajunk a Windows 8 félkész tesztverzióját próbálgatva az új, Metro nevű felülettel, amelynek nem volt elég jó felsőkategóriás egybegépünk érintőképernyője. Ezúttal a Microsofttól kaptunk kölcsön olyan PC-ket, amelyek már képesek kezelni a szoftver minden szolgáltatását: egy ultrabookon és egy teljes értékű PC-ként működő tableten próbáltuk ki az új Windowst.

Rengetegen kérik vissza a Start menüt

A Microsoft szerint a Windows 8 akkora változást hoz, amekkora a DOS és a Windows 95 között volt. A Consumer Preview nevű tesztváltozat premierje óta eltelt napokban a számítástechnikai sajtó képviselőinek jelentős része azon vitatkozik, vajon okos döntés volt-e száműzni az 1995 óta a Windowsok részét képező Start menüt az operációs rendszerből.

Az új Windowsban ugyanis egy Metro nevű felület nyílik meg a képernyő sarkára kattintva, ez egyszerű ikonok helyett már interaktív virtuális csempéket tartalmaz. Ezeken nem csupán a programok neve, hanem például az olvasatlan levelek száma, a friss hírek címe vagy az aktuális időjárás is megjeleníthető.

Senki nem boldogul vele elsőre

Átlagfelhasználónak számító kollégáinkat hívtuk segítségül ahhoz, hogy megítéljük, egyszerű vagy bonyolult a Metro felület használata. Három egyszerű próbafeladatot - az [origo], a hagyományos Windows Asztal és a WordPad megnyitását - kellett végrehajtaniuk, ezt megelőzően azonban mindegyiküknek levetítettük a Microsoft honlapján közzétett két, angol nyelvű oktatóvideót, amelyek egyike táblagépen, a másik egér használatával mutatja meg néhány percben az új felület funkcióinak működését.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6PAEhwfV4daY2GGd
Hogyan boldogultak a Windows 8 tesztverziójával átlagfelhasználó kollégáink?

Az már eleve nem tűnt biztatónak, hogy egy természetes mozdulatokra alapozott kezelőfelületet tanítani kell, pedig a tesztelés nyomán szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy a Windows 8 Metro felületét autodidakta módon rendkívül nehéz elsajátítani. Az új Windows használatához sokkal több mozdulatot, gesztust kell megtanulni, ráadásul ezeket sokszor nem is ugyanúgy kell végrehajtani egérrel, mint a képernyőt ujjal böködve.

A főmenübe vezető Start gomb utódát például csak a képernyő jobb oldalán felnyíló függőleges menüből lehet előhívni: ezt tableten a képernyő szélének megpiszkálásával lehet elérni, egérrel viszont úgy, hogy azt a jobb felső vagy alsó sarokba visszük. A megnyitott programok és applikációk listájához a bal felső sarokba kell csempészni az egérkurzort, majd kis szünet után lefelé húzni. Ugyanezt a felületet a tableten úgy lehet előhívni, ha a képernyő bal szélén jobbra, majd visszafelé húzzuk az ujjunkat: ezt még az oktatóvideó megtekintése után is gyakorolni kellett pár percig.

Eltűnő felület nehezíti a használatot

Sokat nehezít a használaton, hogy a Windows 8-as appok mindegyike teljes képernyőn nyílik meg, és például az Androidtól eltérően nincsenek fixálva a képernyőn virtuális gombok, így az ismerkedő felhasználó könnyen eltéved a menüben. Persze a Windows 8 szélesebb körű funkciókat kínál akár az iOS-nél, akár az Androidnál, de jelzésértékű, hogy használatát a tabletes előélet sem igazán könnyíti meg - az többet segít, ha valaki célirányosan megnézi az oktatóvideó megfelelő részét, ha nem boldogul egy feladattal.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=f99k5I1COZQF3XWM
A Microsoft bemutatója szerint így kell használni a Windows 8-at egérrel


A próbaverzióhoz elérhető applikációk közül több nem volt hajlandó például a képernyő oldalára húzva, oldalsávhoz hasonlóan működni, ezeket minden bizonnyal javítják még a végleges verzió premierjéig. Ez azonban nem fog gyógyírt jelenteni az operációs rendszer kettősségére: egyes hagyományos programok, például a WordPad szövegszerkesztő vagy egy tömörítőprogram a hagyományos Windows Asztalon nyílik meg, a programok másik fele viszont a teljesen eltérően kezelhető Metro felületen, a felhasználó pedig - a tesztverzióban - rá van kényszerítve arra, hogy folyamatosan a két ellentétes környezet között ugráljon.

Az Apple-nek és a Google-nak jóval könnyebb dolga volt a kezelőfelület kidolgozásakor, hiszen a két cégnek csak azt kellett megoldania, hogy táblagépen és okostelefonon működjön a kezelés, míg a Microsoftnak arról is gondoskodnia kell, hogy hagyományos egérrel vagy egy olcsó laptop alapfunkciós tapipadjával is kiszolgáljon minden funkciót.

Ilyen drasztikusan az Apple sem merne változtatni

A Windows 8 bárki számára elérhető tesztverziója még nem az operációs rendszer végleges állapotát tartalmazza, számos módosítást hajthatnak végre a szoftveren a boltokba kerülő változat megjelenéséig. Egyik kollégánk sem tartotta teljesen rossznak vagy használhatatlannak az új Metro felületet, de az biztos, hogy jóval tovább kell majd gyakorolnia vele a felhasználóknak, mint, mondjuk, egy iPad esetében. Sokaknak még az Apple tabletjének kezelése sem egyértelmű, a hagyományos windowsos és a Metróra optimalizált programok közötti váltás pedig eléggé idegesítő.

A Metro felület miatt még a Windows 8 nagyvállalati verziójából is száműzik a Start menüt. Ilyen radikális változtatást még az Apple sem mert végrehajtani, pedig az is számítógépes és táblagépes szoftvereinek egységesítésére törekszik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BHhZGWc1ybOGpCyl

Így működik a Windows 8 érintőképernyővel

Mi szívesen vennénk, ha a hagyományos Start menü használata opcionális maradna a Windows 8-ban: ez komoly támpontot biztosítana a régi verziókról átállók számára az új felület kezelésének megtanulásáig. A tesztverzió sajtóvisszhangja nyomán bizonyos, hogy nem csupán néhány hőbörgő felhasználó sírja vissza a régi felületet. Szerencsére két olyan ingyenes appot is találtunk, amely visszaállítja a Start menüt. A ViStart nevű alkalmazás már most elérhető, de még nem működik tökéletesen, a fejlettebb, Start8 nevű - remélhetőleg megbízhatóbban használható - pedig várhatóan néhány napon belül letölthető lesz.

A Windows 8 a Metrót leszámítva is számos komoly újítást tartalmaz a Windows 7-hez képest, például automatikusan újratelepíti magát, gyorsabban indul elődjénél, beépített szoftverboltja van, és a felhőalapú adatszinkronizálás került bele, amelyet részletesen is bemutatunk az elkövetkezendő hetekben.