A 3D-s csodamérleg az új magyar innováció

optoforce
Vágólapra másolva!
Az StartUp Underground konferencia induló vállalkozásoknak tartott versenyén mutatták be a tollpihét is pontosan lemérni képes, akár telefonba is beépíthető minimérleget. Az idei versenyzők közül Excel fájlokat ügyviteli rendszerré alakító megoldást és az árammal takarékoskodó, magyar fejlesztésű intelligens konnektort is díjazott a zsűri.
Vágólapra másolva!

Ötödik alkalommal került csütörtökön megrendezésre Budapesten a StartUp Underground konferencia, amely egész napos programja rövid szakmai előadásokból, érdekes projektek bemutatkozásából és egy startup-versenyből állt. A megmérettetésre 63 pályamunka érkezett, melyből az előszűrés alapján a legjobb nyolc mutathatta be öt percben az alakuló vagy már nagyjából kiforrott projektjét.

Akik patikamérleggé alakítják a mobilokat

A kockázati tőkebefektetőkből álló zsűri egyöntetű döntése alapján az Optoforce csapata kapta az első díjat. Fejlesztésük egy három dimenziós erőmérő eszköz, amelyre már szabadalmi védettségük is van. Magyarországon volt már hasonló elképzelés, amelyet a KFKI-nál használtak, ám az teljesen más módon működik. A csütörtökön bemutatott, optikai elven működő szenzor újdonsága abban áll, hogy nem csak az erő mértékét, hanem annak irányát is képes meghatározni, érzékenysége a végtelenségig fokozható, akár egy tollpihe érintésének hatásait is pontosan meg tudja mérni.

Az alkotók egy 12 milliméter átmérőjű prototípussal érkeztek a versenyre, amelynek sorozatgyártását gyakorlatilag bármikor meg lehet kezdeni. Alkalmazhatóságát illetően a csapat tagjai a prezentációjuk során elmondták, hogy nagyjából nincs olyan terület, ahol ne tenne jó szolgálatot egy ilyen modul beépítése. Gépjárművek kormányába integrálva például érzékelné a szenzor, ha megcsúszott a sofőr keze a volánon, és ez alapján automatikusan korrigálná az irányváltást. Az Optoforce szerint a technológia olyan szinten miniatürizálható, hogy okostelefonokba vagy még kisebb szerkezetekben is elhelyezhető, így akár egy mobiltelefont is képes patikamérleggé alakítani.


Így működik az OptoForce szuperpontos 3D-mérlege

A csapat két tagja egyaránt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) hallgatója,akik információs technológiával és robotikával foglalkoznak, a háromdimenziós erőmérő ötlete egy Japánban rendezett konferencián fogant meg a fejükben, ahol egy robotba kellett volna beépíteni ezt a funkciót. A győztes munka kivitelezéséhez az egyetem biztosított számukra támogatást, így a szenzor szabadalma is a PPKE tulajdonában van.

Excelből ügyviteli rendszer egy perc alatt

A Startup versenyen második helyezést ért el a Karma Platform nevű vállalkozás, amely meglévő Excel-táblázatból képes ügyviteli rendszert kialakítani kevesebb mint egy perc alatt. A táblázatból kinyert információk online is megjelennek a saját fejlesztésű okostelefonos alkalmazásban. Kovách Anton, a prezentációt tartó csapattag elmondása szerint a platformjukon keresztül születő ügyviteli rendszerek teljesen személyre szabhatóak, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy a felhasználó interneten adjon meg új függvényt vagy határértéket, amely szerint módosítaná az adatokat. Kovách szerint a Karma Platform azért lehet nagy segítség a cégeknek, mert átláthatóvá teszi a sokszor végtelen sok táblázat felhasználásával zajló hétköznapokat.

Környezetkímélő intelligens konnektor

Az Innovációs Techshow-n korábban már bemutatkozott Remagine Technologies új fejlesztéseit jutalmazta a harmadik díjjal: ez a vállalkozás intelligens konnektorokkal foglalkozik, amelyekkel energia és pénz spórolható meg. Az okos konnektorokkal felszerelt irodák pedig többet tesznek a környezet megóvása érdekében, mint egy régebbi típusú, árampazarló épület.

Fejlesztéseik lényege, hogy azok a konnektorba építve felismerik az energiahálózatra kötött tárgyakat, az árammintázatból pedig érzékelik, hogy éppen mikor nincsenek használatban és akkor nem adnak nekik energiát. Innovációjukat nem csak irodákban és lakóépületekben alkalmaznák, hanem gyárakban is, mert az áramdiagnosztikai eszközeikkel előre tudnák jelezni egy-egy eszköz meghibásodását, így azt még a termelés leállása előtt lehetne cserélni, megelőzve az üzemzavart.

A magyar almabor-projekt tetszett a közönségnek

A három díjazott mellett közönségdíjat is osztottak a kétszázötven fős publikum tapsereje alapján. A hallgatóságnak a Magyar Czider-projekt tetszett a legjobban, amelynek lényege, hogy Nagy-Britannia és számos európai állam után Magyarországon is meghonosítaná az almabort. A társaság nem a hipermarketes értékesítésben, hanem a közösségi oldalakon való eladásban lát lehetőséget a bővülésre.

Voltak még a verseny döntőjébe jutott, azonban semmilyen formában nem díjazott munkák között is érdekes darabok. A Dime Board néven futó interaktív prezentációs munkaeszköz a számítógép képernyőjét vetíti ki bármilyenfelületre, és egy speciális toll segítségével a kivetített képen bármilyen valós művelet elvégezhető. A jövőben sikeres projekt lehet még a Dunascope, amely egy automatikus biológiai elemző eszköz: a műszer a víz tisztaságát méri, ezerszer nagyobb mennyiségben és ezerszer gyorsabban, mint a mikroszkóppal vizsgálódó biológusok.

Komoly tőkét termel

A konferenciát George Noel, az Európai Kockázati- és Magántőke Egyesült prominense nyitotta meg, aki elmondta, hogy a kormányzatoknak érdekében áll támogatni az ilyen innovatív ötleteket, mert azok újabb és újabb munkahelyeket teremtenek. Elmondása alapján Európában jelenleg egymillió ember foglalkozik főfoglalkozás-szerűen startupokkal, amely néhány helyen, például Svédországban már mérhető (0.2 százalék) részét teszik ki a GDP-nek.