Bill Gates egykori utódja szerint halott a PC

Vágólapra másolva!
Ray Ozzie, a Microsoft korábbi vezető szoftvermérnöke szerint már elhaladt az idő a hagyományos személyi számítógépek felett, bár ez nem jelenti a PC-k teljes kihalását - viszont komoly gondokat okozhat az egyelőre csak az utóbbiak terén jól teljesítő Microsoftnak.
Vágólapra másolva!

Ray Ozzie a Microsoft társalapítója, Bill Gates háttérbe vonulását követően töltötte be a cég vezető szoftvermérnöki tisztségét négy éven át, ahonnan 2010-ben váratlanul távozott. Ozzie egy amerikai technológiai konferencián nyilatkozott először nagyobb nyilvánosság előtt már független iparági szakértőként, a szoftvercég berkein kívülről.

Ozzie úgy véli, hogy a világ már elhaladt a hagyományos értelemben vett számítógépek felett, a szakember szerint már most is egy PC-utáni korszakot élünk, hiszen a - főként Apple és Google szoftvereket futtató - okostelefonokból már többet adnak el a gyártók mint számítógépből, és a táblagépek népszerűsége is dinamikusan nő. Bár ez kényelmetlenül érinti a továbbra is csak a PC-k terén erős Microsoftot, Ray Ozzie szerint a személyi számítógépek nem fognak teljesen kihalni, csak a felhasználásuk köre fog megváltozni, sok feladatra az emberek inkább az új alternatívát jelentő tableteket és okostelefonokat fogják használni.

A Microsoft egykori vezető szoftvermérnöke szerint a Microsoft sorsát a Windows 8 fogadtatása fogja eldönteni. A legújabb Windowsból ugyanis már olyan verzió is készül, amely futtatható lesz a tabletekben energiatakarékos működése miatt alkalmazott, de a PC-k processzoraitól eltérő működési elvű lapkákon is. Az univerzális szoftverrel a Microsoft a hagyományos számítógépeket és a táblagépeket egyaránt ki akarja szolgálni. Ha azonban a PC előtti és a PC utáni generációkat áthidalni hivatott Windows 8 nem lesz sikeres, az jelentősen megingathatja a cég jövőjét, mert a felhasználók egyszerűen átváltanak majd nem windowsos eszközökre - nyilatkozta Ozzie.