Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hadserege a honlapján arra hívja fel katonáinak figyelmét, hogy ne használjanak közösségi helymegosztó szolgáltatásokat és a rögzítés koordinátáit tartalmazó képeket se töltsenek fel a Facebookrat, mert saját maguk és hozzátartozóik életét sodorhatják veszélybe ezzel.
Vágólapra másolva!

"Egy Foursquare-jelvény ér annyit mint az életed?" Ezzel a címmel publikáltak bejegyzést a közösségi média veszélyeit bemutató cikket az amerikai hadsereg honlapján. Brittany Brown, a hadsereg közösségi média szakértője szerint manapság számos olyan helyfüggő szolgáltatás működik, amelynek használatához a felhasználóknak meg kell osztaniuk másokkal tartózkodási helyüket. Az okostelefonokról használható Foursquare jutalompontokat kínál a különböző éttermekbe, látványosságokba történő mobiltelefonról való virtuális bejelentkezésért, de a Facebook is kínál hasonló szolgáltatásokat, a közösségi oldalra feltöltött képek mellett pedig rögzítésük helyét is automatikusan képes megjeleníteni.

Az amerikai hadsereg szakértője szerint az ilyen szolgáltatások használata komoly kockázatot jelent, mivel ha egy katona feltölt egy geocímkével ellátott, bevetése közben készített fotót a Facebookra, az ellenség is tudomást szerezhet szakaszának tartózkodási helyéről - nyilatkozta Steve Warren, az amerikai hadsereg hírszerző tisztje.

A készítés helyszínét rejtheti a digitális fotó

Manapság a legtöbb okostelefon már tartalmaz GPS-t, de a cellainformációk alapján is automatikusan elmenti a képfájlokba azok rögzítésének helyét. Ezeket az információkat egyszerű szoftverek segítségével bármikor ki lehet olvasni a képfájlokból akkor is, ha a feltöltött kép mellett külön nincs is feltüntetve a készítés helyszíne. Warren szerint 2007-ben hasonló módszerrel szerzett információk segítségével tudták Irakban lelőni az amerikaiak négy Apache helikopterét: az azokon utazó katonák ugyanis légi fotókat küldtek el közösségi oldalakra útjukról.

A hadsereg szerint a Facebook új Idővonal szolgáltatása segítségével a nem privát profilok esetén idegenek a korábbi bejegyzések, fotók elemzésével akár a családtagok lakcímét, vagy leggyakrabban látogatott helyeit is felderíthetik terroristacsoportok. A közösségi médiát használó katonáknak a hadsereg azt javasolja, hogy barátaik barátaival se osszanak meg ilyen geolokációs információkat, azok elérhetőségét korlátozzák le közvetlen ismerőseikre, vagy tiltsák le okostelefonjukon ezt a funkciót.