Valóban járt az űrben a román lego-űrrepülőgép

legó űrrepülő
Vágólapra másolva!
Egy meteorológiai ballon segítségével a Föld atmoszférájának peremére juttatott egy legóból összerakott űrrepülőgépet egy román ezermester, aki egy extrém sportolóknak szánt kamerával a 2001: Űrodüsszeia ismert jelenetéhez hasonló felvételt is készített a játékról.
Vágólapra másolva!

A látványos videofelvételt készítő román Oaida Raul blogján részletesen is beszámolt projektjéről, melynek keretében egy legóból összerakott űrrepülőgépet juttatott harmincötezer méteres magasságba.

Héliumbalommal jutott az űrbe

Raul a játékűrhajót egy héliummal töltött meteorológiai ballon segítségével indította a magasba, amelyre a legón kívül egy extrém sportokhoz szánt, strapabíró kivitelű GoPro Hero kamerát és GPS-nyomkövetőt is rögzített, amely a szerkezet tartózkodási helyéről szolgáltatott információkat. A férfi egy olcsó Kodak videokamerával is felszerelte az egységet, de ez teljesen használhatatlan felvételeket készített - számolt be a blogján.

A videón végignézheti a legórepülő pazar útját

Az egység földre érkezését egy makettrakétákhoz kifejlesztett ejtőernyő beépítése tette lehetővé, annak érdekében pedig, hogy a kamera a mínusz 50 Celsius-fokos hidegben se mondja fel a szolgálatot, kézmelegítőkkel is ellátta a felszerelést hordozó dobozt készítője.

Szilveszterkor indult útnak a ballon

Raul még tavaly december 31-én, a Németország középső részén fekvő Lauda-Königshofen településének egy tisztásáról indította útnak ballonját. Blogbejegyzése szerint azért nem hazájában bonyolította le a projektet, mert a román hatóságoktól csak rendkívül hosszas procedúrát követően kapott volna engedélyt erre, Németországban viszont a papírmunkát hamar le lehetett tudni.

A ballon felküldésére még tavaly december 31-én került sor, amikor az időjárási viszonyok optimálisak voltak ehhez. A léggömbre applikált felszerelés tízpercenként küldött a földre információkat aktuális pozíciójáról, így egy autóból követni tudták annak útját, bár fél órával az indítás után elvesztették a kapcsolatot az addigra már 18 ezer méteres magasságban lévő eszközzel.

Kétszáznegyven kilométerrel távolabb landolt

Egy órával később érkezett újabb jelzés a ballontól, amely Németország dél-keleti részén, 250 kilométer távolságban landolt egy ritkán lakott körzet erdős területén. Bár a GPS-ből érkező jelzések nyomán Raul és csapata ismerte a landolás helyszínét, a leesett hó miatt csak többszöri próbálkozásra találták meg a felszerelést, amely egyébként sértetlenül úszta meg az utat.

Blogján Oaida Raul már a következő házilagos űrprogramjához keres támogatókat crowdfunding módszerrel: tervei szerint áprilisban egy olyan tárgyat juttat majd az űrbe, amelyre a közösségtől a legtöbb szavazat érkezik.