Csúcstablet a minitabletek ellen - mit tud az iPad 3 és az olcsóbb riválisok?

Ipad 2, Ipad 3, apple, macintosh, kijelző, összehasonlítás
Vágólapra másolva!
Az új iPadnek nagyobb a felbontása, mint a ma kapható legdrágább tévének, és első benyomásaink szerint kétségkívül a piac legjobb táblagépe. Magyar pénztárcához viszont elég borsos az ára, ezért kipróbáltuk, mire számíthat az, aki jóval olcsóbb androidos tabletet választ.
Vágólapra másolva!

"Szerinted melyik az új iPad?" - tettük fel a kérdést a szerkesztőségben a mit sem sejtő kollégáknak egy második és egy harmadik generációs készüléket letéve eléjük az asztalra: kívülről ugyanis a két eszköz csaknem teljesen ugyanolyan. A legtöbben egypercnyi tapogatás után sem voltak képesek választani, leszámítva a grafikus kollégákat, akik azon nyomban a nagyfelbontású ikonok árnyékeffektusait kezdték dicsérni. Ez a jelenet szinte tökéletesen szemlélteti azt, amit az Apple új táblagépéről tudni érdemes. Az új, az első generációshoz hasonlóan egyszerűen iPadnek nevezett készülék legfontosabb újdonsága az olyan jó minőségű LCD-képernyő, amelyhez hasonlót nemcsak táblagépben, de monitorban vagy tévében sem lát az átlagember.

Érezni még, hogy nem minden retina

Az új iPad nagyobb képfelbontást kínál egy full-HD-s tévénél is, az extra kétmillió pixel által biztosított kiemelkedő részletesség azonban a gyakorlatban kevésbé látványos, mint a grafikonokon, hiszen a kisebb felbontású előd képe sem tűnt csúnyának. Az új iPaden a betűk sokkal jobban kivehetők, mivel rajzolatuk részletesebb, ennek köszönhetően pedig sokkal élvezetesebb online híreket olvasni rajta, mint a hagyományos monitoron, bár a szemet továbbra is az e-tinta-képernyős e-könyv-olvasók kímélik a legjobban, ezek csak fekete-fehérben érhetők el. Az új iPaden a nagyfelbontású filmek is elképesztően mutatnak, hiszen egy táblagépet többnyire mindenki közelről néz, így a filmeken olyan részleteket is ki lehet venni, amelyek eddig a legjobb tévé előtt ülve sem tűntek fel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az iPad 2-n (balra) a betűk recések, az új iPaden tökéletesen simák, könnyebben olvashatóak

Egyelőre azonban rengeteg olyan alkalmazás van, amely nem képes kihasználni az új képernyő lehetőségeit, mert még az előző generációs modellekhez készült. Az Újságos nevű magazinos alkalmazásban talált National Geographic-szám jobban hasonlított egy rosszul szkennelt, torrentről letöltött magazinra, mint megvásárolható legális tartalomra. Hasonló élményt nyújtanak az iPad 2-re optimalizált játékok is. A nagyfelbontású kijelzőn olyan élményt nyújtanak a korábban csodálatosnak tartott szoftverek, mintha egy 2003-as PC-s játékot indítanánk el ma. Kivételt jelent az Apple termékbemutatóján is demózott Infinity Blade II, amelynek láttán valószínűleg még a játékkonzol-tulajdonosok is elismerően bólintanak. Idővel a tartalmak hibái, a játékok régies grafikái el fognak tűnni, azoknak viszont, akik most vesznek új iPadet, még el kell szenvedniük, hogy a világ nagyobbik része még nem rendelkezik retinakijelzővel.

Melyik az új iPad? Amelyik meleg!

Nem véletlen, hogy az iPad amerikai premierje óta a szaksajtó az új táblagép melegedésével foglalkozik. Tapasztalataink szerint a harmadik generációs modell gépháza már akkor is elkezd melegedni, ha csupán híreket olvasunk, le sem kell terhelni az eszközt látványos játékprogramokkal. Ugyan egynapos próbánk alatt egyszer sem égette meg a kezünket a tablet, de az összes kolléga, aki kipróbálta, idegesítőnek találta, hiszen az iPad 2 átlagos használat mellett is legfeljebb csak langyos lesz az ember kezében.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A legjobb ipades játékok csaknem olyanok, mint Xboxon

Az is az iPad gyengéje még, hogy elég nehéz, több mint hatszáz grammot nyom a mérlegen, az alig kisebb Samsung Galaxy Tab 8.9 táblagépet sokkal kényelmesebb kézben tartani nála. A hangzás sem elég jó még a legújabb iPaden, az egyik sarokba besuvasztott mono minihangszórón nagyon féloldalasan szólnak filmek és játékok egyaránt - a Samsung gépén ötletesebb megoldást alkalmaznak, fekvő módban a képernyő alján helyezték el a sztereó hangszórókat, amelyek épp a felhasználó felé közvetítik a hangot, így nem kell üvöltetni ahhoz, hogy jól lehessen hallani. Bár az új iPadből a mobilinternetre is képes típust 4G-nek hívják, azzal nem lehet használni az itthon még csak egyetlen szolgáltatónál, a főváros belső kerületeiben elérhető negyedik generációs szolgáltatást, mivel az Apple gépe ennek az amerikai szabványát támogatja. Itthon a ketyere csak a lassabb HSPA+ kapcsolaton működik, bár ez jelen pillanatban nem tekinthető komoly hátránynak. Az már sokkal furcsább, hogy bár az akkumulátor kapacitása sokkal nagyobb az előző modellhez képes, az új iPad üzemideje cseppet sem nőtt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Apple iPad 2

Apple iPad (2012-es modell)

Ár :

legolcsóbb wifis modell: 119 ezer Ft, legolcsóbb 3G-s modell 159 ezer Ft.

legolcsóbb wifis modell: 150 ezer Ft, legolcsóbb 3G-s modell: 189 ezer Ft.
Processzor:A5 processzor (2 CPU mag, 2 grafikus mag)A5X processzor (2 CPU mag, 4 grafikus mag)
Memória512 megabájt1 gigabájt
Képernyő:

9,7 col, 1024x768 pixeles felbontás

9,7 col, 2048x1536 pixeles felbontás
Háttértár:16 GB16 GB (32, 64 GB-os modell létezik)
Operációs rendszer:iOS 5.1iOS 5.1
Akkumulátor:6900 mAh11560 mAh
Kamera:0,3MP előlapi, 0,7MP hátlapi, 720p videofelvétel5MP hátlapi, 0,3MP előlapi, 1080p videofelvétel
Mobilinternet:HSPA+, wifi g és nHSPA+, LTE amerikai szabvány, wifi g és n
Tömeg:601 gramm (wifis), 613 gramm (3G-s)650 gramm (wifis), 660 gramm (3G-s)

Bár az új iPad az eddigi legjobb táblagép, amelyet kipróbáltunk, magas ára miatt továbbra is sokak számára lehet ideális választás egy jóval olcsóbb androidos táblagép, amelyeket a hazai szolgáltatóknál hűségszerződés vállalása esetén kedvezményes áron, akár részletfizetéssel is meg lehet venni mobilinternetes csomaggal együtt: négy ilyet próbáltunk ki.

A szolgáltatói készülékek előnye, hogy általában kamatmentes részletre is meg lehet vásárolni őket, ráadásul hűségszerződés esetén árkedvezménnyel is hazavihetjük, míg az iPadet csak teljesen áron lehet megvenni a márkaboltokban. A választáskor azonban alaposan meg kell fontolni, hogy milyen szolgáltatásokra vállalunk hűséget, mert egy komolyabb mobilinternetes csomag éves költsége akár százezer forint is lehet. Ugyanez fordítva is igaz: ha valaki egy iPadnél jóval olcsóbb tabletet választ, a különbség árából egy-másfél évig is internetezhet.

Kabátzsebben is elfér a kicsi tablet

Steve Jobs két éve úgy nyilatkozott, hogy a tíz colnál kisebb táblagépek halálra vannak ítélve: mi egyáltalán nem tapasztaljuk, hogy az elhunyt Apple-vezér szavai beigazolódnának. Sok ember épp a könnyű hordozhatóság miatt választ az iPad helyett egy kisebb androidos modellt, egy hétcolos táblagépet ugyanis akár egy kabátzsebbe is el lehet rakni, és fele olyan nehéz, mint egy iPad. A kicsi tabletek közül az itthon a Telenor és a T-Mobile kínálatában megtalálható Huawei MediaPadet és a ZTE gyártmányú Vodafone Smart Tab 7-et próbáltuk ki.

A két eszköz nemcsak méreteiben, hanem paramétereiben is nagyon hasonlít egymáshoz, így a két eszköz teljesen azonos élményt nyújtott, nagyságrendekkel egyik sem volt gyorsabb a másiknál. A két hétcolos tablet viszonylag nagy (1280x800 pixeles) felbontású: bár ez töredéke az új iPadének, ezek a képernyők így is több képpontot tartalmaznak azonos területen, mint az iPad 2. Ennek köszönhetően akár egy HD-felbontású videó is impresszív - a lejátszásához ugyanis még ezek az olcsó tabletek is elegendő teljesítménnyel rendelkeznek, ráadásul ezeket akár tévéhez is lehet kapcsolni HDMI-kábellel.

Az olcsó gépeknek is vannak hátrányai: bár az Android szoftver viszonylag új, 3.2-es verziója fut rajtuk, amelyet a korábbi verziókhoz képest már jelentősen optimalizáltak, de még mindig előfordul, hogy egy-egy műveletet csak lomhán hajt végre az eszköz, vagy túlságosan szaggatva görget egy menüt, pedig játékokból látványosabb grafikájúakat is lehet futtatni rajtuk, csak a legrealisztikusabb, high-end tabletekre szánt szoftverekkel nem boldogulnak. Remélhetőleg az akadásoknak legalább egy részét megszüntetni majd az Android 4.0-s verziója, amely mindkét eszközre elérhető lesz, bár azt még nem tudni, hogy pontosan mikor.

Fotó: Hirling Bálint [origo] -Tuba Zoltán [origo]

Huawei MediaPad

ZTE/Vodafone Smart Tab 7

Ár :

Telenor: 50-75 ezer Ft, T-Mobile: 50-97 ezer Ft (hűségszerződéssel) Független ár: 97 ezer forint

Vodafone: hűségszerződéssel 1-75 ezer forint, feltöltőkártyával 76 ezer Ft
Processzor:1,2 GHz kétmagos1,2 GHz kétmagos
Memória1 GB1 GB
Képernyő:

7 col, 1280x800 pixeles felbontás

7 col, 1280x800 pixeles felbontás
Háttértár:8 GB, microSD-vel bővíthető16 GB, microSD-vel bővíthető
Operációs rendszer:Android 3.2 (4.0-ra frissíthető lesz)Android 3.2 (4.0-ra frissíthető lesz)
Akkumulátor:4100 mAh4000 mAh
Kamera:5MP hátul, 1,3MP elöl, 720p videofelvétel5MP hátul, 2MP elöl, 720p videofelvétel
Mobilinternet:HSPA+ 14,4 /5,76 Mbps és wifi gHSPA+ 14,4 /5,76 Mbps és wifi g
Tömeg:390 g320 g
Extrák:GPS, HDMI-kimenetHDMI-kimenet


A nagy tablet sem feltétlenül dög nehéz

A két nagyobb táblagépet kézbe véve rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy ezeket csak táskában vagy tokban lehet hurcolni, zsebben egyik sem fér el. A Vodafone Smart Tabjének nagyobbik változata sokkal nehezebb és vastagabb a Samsung Galaxy Tabjénél, az utóbbit sokkal kényelmesebb használni, mert hosszú időn át sem fárad el tőle a kezünk, a Vodafone saját márkás táblagépét viszont csak ölben tartva lehet kényelmesen használni.

A specifikációkból jól látható, hogy bár ezeket a tableteket nagyobb képernyővel látták el, felbontásuk ugyanakkora, mint a kicsiké. Ettől a képminőség kissé romlik, ami főként a ZTE/Vodafone készüléken érzékelhető. Ezeket a kütyüket ölbe véve, több ujjal is kényelmesen lehet böködni a monitort, mert a virtuális gombok nagyobbak. Dacára annak, hogy a Samsung táblájában kisebb órajelű lapka dolgozik, ez tűnt gyorsabbnak, a ZTE menüje hajlamosabb volt a szaggatott görgetésre és a lassú reagálásra. A Samsung táblagépéhez dokkolós kivitelű billentyűzetet is lehet venni, ez e-mailek írásakor vagy jegyzeteléskor jöhet jól.

A teszt során a Galaxy Tab sokkal praktikusabbnak bizonyult a Vodafone saját márkás gépénél, amelyen eléggé érezhető, hogy csak az ügyesen összerakott kistestvért próbálták nagyobb köntösben kiadni: ha valaki ezt szeretné megvenni, mindenképp érdemes egy pillantást vetnie a kicsi változatra is.


Fotó: Hirling Bálint [origo]

Samsung Galaxy Tab 8.9

ZTE/Vodafone Smart Tab 10

Ár :

Független ár: 160 ezer Ft, hűségszerződéssel T-Mobile: 80-130 ezer Ft

Vodafone hűséggel: 10-94 ezer forint, feltöltőkártyával 96 ezer forint
Processzor:1 GHz kétmagos1,2 GHz kétmagos
Memória1 GB1 GB
Képernyő:

8,9 col, 1280x800 pixeles felbontás

10 col, 1280x800 pixeles felbontás
Háttértár:16 GB, microSD-vel bővíthető16 GB, microSD-vel bővíthető
Operációs rendszer:Android 3.1 (4.0-ra frissíthető lesz)Android 3.2 (4.0-ra frissíthető lesz)
Akkumulátor:6100 mAh6800 mAh
Kamera:3MP hátul, 2MP elöl, 720p videofelvétel5MP hátul, 2MP elöl, 720p videofelvétel
Mobilinternet:HSPA+ 21,1 Mbps /5,7 Mbps és wifi g és nHSPA+ 14,4 /5,76 Mbps és wifi g
Tömeg:453 gn.a.
Extrák:GPS, dokkolható billentyűzet vásárolható hozzáHDMI-kimenet

A teszt végére úgy tűnt, hogy táblagépet nem lehet kizárólag észérvek mentén választani: az új iPad nagyon tetszett tesztelőinknek, de volt olyan, aki simán beérné a kettes változattal. A hétcolos olcsó kihívók közül mindkettőt korrekt kompromisszumnak tartjuk, hiszen ezek az iPadnél jóval alacsonyabb áron mobilnetet is tartalmaznak. A két nagyobb eszköz esetén már más a helyzet: a tízcolos Vodafone Smart Tabet kistestvéréhez képest túlságosan ormótlannak találtuk, és képminősége is sokkal rosszabb volt. A Samsung 8,9 colos Galaxy Tabje igazából tökéletes táblagép lehetne kialakítása és kis súlya révén, gyengéi kizárólag az Android fejletlenségéből adódnak. Akkumulátoridőben az összes tablet jól teljesített, átlagos használat mellett két-három naponta kellett csak tölteni.

Táblázatainkban szerepel az összes lényeges mérhető jellemzője az eszközöknek, azt viszont csak a tableteket kézbe véve lehet igazán megítélni, hogy mennyire kedvére való az embernek. A legolcsóbb androidos tableten is kényelmesebben lehet internetes magazinokat olvasni, egyszerű érintőképernyős játékokat játszani, mint a legjobb PC-n. Ég és föld azonban a különbség a kortárs csúcstechnológiát képviselő új iPad és a nyolcvan-százezer forinttal olcsóbb eszközök között, de facebookozni, leveleket olvasni vagy játékokat nyomkodni egy jóval olcsóbb készülék is sokaknak elegendő lehet.

A harmadik generációs iPadet a teszteléshez az Extreme Digitaltól, az androidos tableteket a T-Mobile-tól és a Vodafone-tól kaptuk kölcsön tesztelésre.