A jövő háza tudja, mikor alhatunk

e-lakás
Vágólapra másolva!
Rejtett szokásokat, egészségügyi állapotot és a lakók fittségét is figyelheti a jövőben a lakás, amely intelligens szenzorai által mértek alapján magától tudja az az emberek kedvére alakítani a körülményeket. 
Vágólapra másolva!

Egy egész háztartás működhet automatikusan, külső beavatkozás nélkül - derült ki Diane J. Cook, a Washingtoni Egyetem oktatója átal írt, a Sciencemag.org című tudományos portálon megjelent tanulmányból. A professzorasszony szerint az emberek életét már szinte teljesen átszőtte a miniatürizált technológia, ám otthonaik még viszonylag érintetlenek voltak. A helyzet azonban hamarosan változni fog, hiszen a szerző szerint már minden technikai feltétel adott egy önműködő okosházhoz.

Cook koncepciója arra épül, hogy a jövő okosházának életét egy olyan tanulásra is képes intelligens szoftver irányítja, ami tökéletesen megfigyeli az high-tech otthon történéseit. Szenzorain keresztül minden fizikai tényezőt (külső-belső hőmérséklet, páratartalom, szélerősség, szagok stb.) képes rögzíteni, de ez csupán a kezdet.

A szoftvert az tenné intelligenssé, hogy monitorozná a ház lakóinak életét, megfigyelné azokat a szokásaikat is, amelyekről esetleg még ők maguk sem tudnak, mert annyira reflex-szerűen működnek. A megfigyeltekből trendeket állítana fel, amik alapján megpróbálná komfortosabbá tenni a mindennapokat. Tudná, hogy nagyjából mikor szokott a vacsorázni a család, és arra az idősávra előre felfűtené az étkezőt, kiszellőztetne és kellemes illatokkal árasztaná el a helyiséget.

Tudja hol és mikor szabad aludni

Forrás: [origo]
A jövő high-tech otthonának elképzelése Diane J. Cook szerint

A trendfigyelés azonban még mindig nem a legokosabb eleme az intelligens otthon koncepciójának. Cook szerint a ház szenzorainak a lakók egészségügyi és aktuális fittségi állapotát is figyelniük kell és aszerint alakítani az épület műkdését. Például, ha valaki éjszaka égő villanynál alszik el, akkor két dolog következhet: ha a dolgozószobában bóbiskolt el, ahol egyébként nem szokta álomra hajtani a fejét az illető, akkor a szoftver felismeri, hogy valószínűleg véletlen szunyókálásról van szó és például a hely lehűtésével vagy felfűtésével felébreszti. Másik esetben, ha a felhasználó az éjszakai órákban, tévézés közben alszik el, akkor a szoftver nem bolygatja, hanem lekapcsolja a villanyt, kikapcsolja a tévét és beállítja az optimális alvóhőmérsékletet.

Cook tervei szerint a házban összesen tizenhét szenzor figyelné a környezet változásának és a lakók állapotának legapróbb rezdüléseit. Ezek külön-külön már nem számítanak forradalminak, hiszen előre betáplálható állatetető, HVAC-rendszer (fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszer) és arcfelismerő is van már forgalomban, igaz még nem túl elterjedtek.

A jövő házainak gondolata sokakat foglalkoztat: a Deutsche Telekom egy német kisvárosban, Friedrichshafenben teszteli életkörülmények között, hogyan működhetne egy okosház. A cég koncepciója egyelőre nem a teljes önműködésen, hanem a lakó helytől független kontrollján van: minden információ eljutna a felhasználóhoz, aki okostelefonján bárhol bármikor be tudná állítani, hogy hány fok legyen az előszobában.