Hamarosan lehagyja a Windowst az Android

Gmail, Goole, kódgenerátor, mobiltelefon, okostelefon, android
Vágólapra másolva!
Az IDC elemzőcég prognózisai szerint  a Google Android szoftvereit futtató eszközök néhány éven belül beelőzik majd a Windowst, mivel hagyományos PC-t egyre kevesebben fognak vásárolni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai társaság előrejelzései szerint a Windowst futtató, hagyományos - x86 rendszerű processzort tartalmazó - számítógépek az elkövetkezendő négy évben olyannyira vissza fognak szorulni, hogy a Microsoft évtizedek óta piacvezető operációs rendszereit csupán a gépek negyedén fogják használni. Az IDC arra számít, hogy a windowsos PC-k a tavalyi 35,9 százalékos piaci részesedése 2016-ra mindössze 25,1 százalékosra szűkül majd - számolt be a CNet amerikai technológiai hírportál.

Ezzel párhuzamosan az eltérő működési elvű lapkákat használó, táblagépekre és okostelefonokra Google Android vagy Apple iOS szoftvereket futtató eszközök népszerűsége jelentősen emelkedni fog. Az androidos eszközök piaci részesedése a tavalyi 29,4 százalékról 31,1 százalékra emelkedik majd, az Apple hasonló kütyüiből pedig a jelenlegi 14,6 százalékhoz képest már 17,3 százalék lesz az emberek kezében 2016-ra. Ez azt jelenti, hogy a két platform együttes részesedéséhez képest a Windows már jócskán alacsonyabb részesedéssel bír majd.

A Windows következő, nyolcas verziójából is készülni fog mobil eszközökön futtatható verzió, a tanulmány ennek várható részesedését külön nem részletezi. Az IDC szerint a táblagépek és okostelefonok piacán gyengén teljesítő Microsoft számára nagyon komoly hátrányt jelent majd a hagyományos PC-k visszaszorulása, ugyanis a cég csak ezek terén tudja tartani vezető pozícióját.