Vak férfi vezette a Google autóját

toyota prius google robotautó
Vágólapra másolva!
Látássérült férfi ülhetett a Google automata járművének volánja mögé egy demonstrációs célú utazás erejéig, miután az Egyesült Államok több államában engedélyezték a robotjárművek számára a közutak használatát.
Vágólapra másolva!

A demonstrációs célú, San Joséban lezajlott utazáson egy Steve Mahan nevű amerikai férfi vett részt, aki bár elvesztette látásának 95 százalékát, a keresőcég önmagát vezető járművének sofőrülésébe ülhetett - bár az anyósülésen a Google egyik munkatársa is vele utazott. A Toyota Prius belsejében egy robothang tájékoztatta arról, hogy a kocsi automata üzemmódban működik.

A robotjármű segítségével Mahan önállóan tudott ételt vásárolni magának egy autós gyorsétteremben, de a Toyota a tisztítóba is elvitte őt. A férfi a tesztutazást követően elmondta, hogy látása elveszítését követően minden feladatot sokkal tovább tart elvégeznie, és vannak olyan helyek, amelyeket egyedül nem képes felkeresni, egy robotjármű viszont nagyon nagy segítséget jelentene számára az életben, mivel jelentősen kibővítené szabadságát.