Minden e-mailről tudni akar a brit kormány

Vágólapra másolva!
Májusra már életbe is léptetnék azt a tervezetet, ami az állampolgárok összes interneten és mobiltelefonon történő kommunikációjának ismerné főbb paramétereit. Politikusok és civil szervezetek hevesen tiltakoznak a törvény bevezetése ellen.
Vágólapra másolva!

Közösségi oldalakat, és online levelezéseket figyelne meg a brit kormány - írta meg a Guardian brit napilap online kiadása. A újság értesülései szerint szigetországbeli képviselők hamarosan beterjesztenek egy olyan törvényjavaslatot, ami lehetővé tenni az emberek interneten folytatott kommunikációjának monitorozását: ki, kivel, mikor és mennyi ideig volt interakcióban, azonban a beszélgetések tartalmát nem figyelnék - nyilatkozta a brit kormány, Home Office nevű bűnmegelőzésre szakosodott intézményének egyik munkatársa.

Már májusban bevetnék

A Guardian mellett a BBC is úgy tudja, hogy a rendszert minél előbb szeretnék életbe léptetni, és II. Erzsébet brit királynő május 9-ei ünnepi beszédekor tesztelnék. A Home Office szóvivője szerint az új megfigyelési rendszerrel lépést tarhatnak a technológiai fejlődést hatékonyabban kihasználó bűnözőkkel, hiszen például a terrorista szervezetek működésének 95 százalékát a kommunikáció teszi ki, amit ezentúl eredményesebben tudnának figyelni.

A kormány tervezete civil szervezetek és politikusok körében is nagy felháborodást keltett. A Big Brother Watch nevű adatvédelmi jogokkal foglalkozó szervezet igazgatója szerint a bevezetni kívánt rendszer olyan szintű megfigyelést hozna el Nagy-Britanniára, mint amit Kínában vagy Iránban lehet tapasztalni. A jogász szerint ez egy védhetetlen támadás az emberek internetes privát szférájára.

Egyszer már megbukott

David Davis szerint - aki David Cameron kihívója volt a brit konzervatív párt elnöki posztjáért folyó küzdelemben -, az új rendszer nem a terrorizmusra és a bűnmegelőzésre fókuszál, hanem mindenkire. A politikus szerint a korábbi kormányok megvédték az emberek magánéletét, most saját maguk veszélyeztetik azt. Nagy-Britanniában 2009-ben már be akartak vezetni egy a mostanihoz hasonló rendszert, azonban az internet- és mobilszolgáltatók heves tiltakozása nem engedte. Most még nem akkora a felháborodás, azonban a hálózatot biztosító cégek félnek, hogy az előfizetőik nem fogják tolerálni, hogy kiszolgáltassák adataikat.