Papírból készül a jövő robotja

Vágólapra másolva!
Az amerikai Massachusetts Institute of Technology műszaki egyetem kutatói azt remélik, hogy öt év múlva bárki készíthet magának házirobotot a sarki papírrobot-nyomdában. A prototípusok már készen is vannak.
Vágólapra másolva!

Bemutatták a világ legelső papírrobotjait - olvasható a Wired amerikai technológiai magazin online kiadásában. A speciális nyomtatóval előállított szerkezeteket az Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Harvard és a Pennsylvaniai egyetemek kutatói tervezték és valósították meg azzal a reménnyel, hogy belátható időn belül bárki nyomtathat majd hasonlókat saját otthonában.

A papírrobot működési elve egyszerű: valamely szabad felületén elhelyeznek egy chipet, amiből elektródák vezetnek végig a szerkezet végtagjain, amelyekkel elvégzi a kívánt műveleteket. Vezérelni távirányítóval lehet, később pedig az okostelefonos irányítását is megoldják majd. Az alábbi videón látható prototípusok még rendkívül kezdetlegesek, de a kutatók szerint jó úton járnak.

Robotrák, robothal és robotfogó az első nyomtatott kütyük

A tudósok célja, hogy a most napvilágot látott prototípusktól öt év múlva eljussanak oda, hogy legfeljebb huszonnégy óra leforgása alatt bárki legyárthasson magának egy egyedi robotot. Elképzeléseik szerint az emberek egy-egy speciális problémájukat orvosolhatnák azzal, hogy bemennek a sarki robotnyomtató boltba, ahol saját igényük szerint megtervezhetnék a kívánt gépembert, ami legfeljebb másnapra el is készülne.

Daniela Rus professzor szerint a tízmillió dolláros fejlesztés eredménye demokratizálná az emberek robotokhoz és úgy egyáltalán az elektronikus eszközökhöz való hozzáférését. A tudós szerint ez radikális változásokat hozhatna a tudományok iskolai oktatásában is.