Piszkos energia hajtja az Apple felhőjét

Vágólapra másolva!
A Greenpeace környezetvédő szervezet jelentése szerint az Apple, a Microsoftot, de még az óriási globális szerverparkkal rendelkező Amazon cég is fittyet hány a környezetvédelemre, szerverközpontjainak jelentős részét szén-, és atomerőművek áramával működteti. A zöldek pozitív példaként a tiszta energiaforrásokat előnyben részesítő Google-t és a Facebookot emelte ki.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace szerdán publikált tanulmányában tizennégy vezető technológiai cég tevékenységét osztályozta energiafelhasználása alapján. A zöld szervezet tanulmányában keményen bírálta többek közt az Apple, a Microsoft cégeket amiatt, hogy bár csúcstechnológiás termékeket árusítanak, szerverparkjaik működtetéséhez nem a legmodernebb energiaforrásokat veszik igénybe. Az Apple a Greenpeace jelentését követően úgy nyilatkozott, hogy a zöld szervezet számításaiban több hiba is van, és észak-karolinai szerverközpontja energiaigényének hatvan százalékát hamarosan megújuló forrásból szolgálja majd ki.

A Greenpeace vizsgálatai szerint jelenleg társaság adatközpontja jelentős mértékben szén-, és atomerőművekből származó "piszkos" energia működteti. Az Apple felhőszolgáltatásait kiszolgáló rendszerek 82,9 százalékát működteti, szén-, és atomenergia, míg a Microsoft esetében 65,3 százalékos az arány. A szervezet interneten is publikált jelentésében a HP, az IBM, az Oracle, és az Amazon és a Twitter is rosszul szerepelt.

A Facebook és a Google a pozitív példa

Pozitív példaként a Greenpeace a Google, a Yahoo és a Facebook cégeket hozta fel, amelyek nagy arányban használnak zöld energiaforrásokat. A Google esetében a piszkos energiaforrások használatának aránya 44 százalék, a Yahoo esetében 34,9 százalék, a Facebook esetében pedig 52,6 százalék. A szervezet nem volt képes megvizsgálni a világ egyik legnagyobb felhőszolgáltatója, az Akamai működését, annak ugyanis rengeteg, világszerte szétszórtan működő gépparkja van.

A környezetvédő szervezet tanulmánya szerint ha a teljes információtechnológiai szektort egy országnak tekintenénk, az teljes üvegházhatású gáz kibocsátásával a világ ötödik legszennyezőbb államának felelne meg, egy nagyobb adatközpont energiafogyasztása akár kétszázötvenezer háztartáséval is felérhet. A Greenpeace szerint a technológiai cégeknek a jövőben kizárólag olyan helyen szabadna adatközpontokat létesíteni, ahol megújuló energiaforrások is elérhetőek, és teljes átláthatóságot kellene biztosítani energiafelhasználásukkal kapcsolatban, ehhez viszont megfelelő jogszabályok kidolgozására is szükség lesz.