Ócska weboldalak miatt merülnek a mobilok

Vágólapra másolva!
A rosszul kódolt mobiloldalak miatt merülnek le gyorsan az okostelefonok. A Stanford Egyetem kutatócsoportja népszerű weboldalak fogyasztását tesztelte.
Vágólapra másolva!

A Google levelezője lett a legzöldebb weboldal a stanfordi kutatók szerint. Az androidos telefonnal mérő csoport szerint a jól kódolt oldalak megtekintése közben lényegesen kevesebbet fogyaszt a telefon. A jó programozók akár harminc százalékkal kevésbé energiaéhes oldalakat tudnak írni úgy, hogy a felhasználói élmény nem változik. A csoport szerint a telefon akkuját különösen terhelő oldalak a jövőben lassan elveszíthetik látogatóik egy részét. A megoldás mobilos web megértése és a valóban telefonra tervezett weblapok tervezése lehet.

"Megfigyelésünk szerint a stíluslapok letöltése és értelmezése valamint a JavaScript emészti fel az oldal megjelenítéséhez szükséges energia nagy részét" - áll a kutatók jelentésében. A csoport azt is javasolja, hogy .jpeg képek helyett .gifeket vagy .pngket használjanak a mobilos weboldalak felépítésekor.

A tesztben az Apple.com szerepelt a legrosszabbul, főleg azért, mert a cég honlapja nincs mobilkészülékekre optimalizálva. Meglepően rosszul szerepelt a Wikipédia, a Tumblr mikroblog oldal és az IMDB mozis adatbázis is. A kutatók nagyon jónak találták a Google levelezőjét , mert az hagyományos HTML megoldásokat használt sok olyan funkcióra, amit más lapok JavaScript segítségével oldottak meg. A legjobb pedig a kínai Baidu kereső mobilos oldala lett.

Az akkuk lemerítésével már hírbe hozták a rosszul kódolt alkalmazásokat valamint a mobilreklámokat is. Sőt, arra is akadt példa, hogy az okostelefonok az alapszoftver hibája miatt hamarabb futottak ki a töltésből, mint kellett volna.