Még néhány tipp a telefonadó ellen

Vágólapra másolva!
Egzotikus internettelefon-szolgáltatókkal és ingyenes Facebook-klienssel spórolnak olvasóink a telefonszámlán. Keddi cikkünkre reagálva számos tippet kaptunk a lehető legolcsóbb tarifával történő telefonáláshoz és üzenetváltáshoz: bemutatjuk a legjobban bevált módszereket.
Vágólapra másolva!

Az SMS kiváltására egyik olvasónk az ingyenesen használható Facebook Zero szolgáltatást javasolta. Ezzel külön mobilinternetes előfizetés nélkül is korlátlanul el lehet érni a közösségi oldalon érkező állapotfrissítéseket és üzeneteket a http://0.facebook.com webcím begépelését követően (Opera böngészővel nem működik), bár az ismerősök által feltöltött képek és videók nem jelennek meg ezen a felületen. A Zero a hazai szolgáltatók közül csak a T-Mobile-nál érhető el, a másik két mobilcégnek közül a Telenornak van olyan díjcsomagja, amely korlátlan Facebook-használatot tartalmaz, a Vodafone-nál rendes mobilinternetes tarifával lehet használni a közösségi oldalt.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
Fapados, de ingyen használható a Facebook Zero

Ingyen hívja a vezetékes számot olvasóink kedvence

Bár szöveges úton is sok információt lehet továbbítani, a telefonhívás továbbra is nélkülözhetetlen. Legtöbb olvasónk a Voip Discount nevű szolgáltatást ajánlotta figyelmünkbe, amely az egyik viszonteladója a német Betamax nevű VoIP-szolgáltatónak. A társaság szolgáltatásait több márkanéven, - például Free Call és Voip Wise - is értékesítik: ezek használata gyakorlatilag azonos a Voip Discountéval, de tarifáik között lehetnek különbségek.

A szolgáltatás a Skype-hoz hasonlóan okostelefonok vagy számítógépek között is lehetővé teszi az ingyenes internetes hívásokat. A Voip Discount angol nyelvű honlapján bankkártyával vagy Paypallal lehet fizetni, de magyar viszonteladókon keresztül fizetős is fel lehet tölteni az egyenleget. Az előbbi két módszerrel a minimálisan feltölthető egyenleg 10 euróval, ami bruttó 12 euró, vagyis nagyjából 3500 forintos költséget jelent, de a viszonteladóknál ennél kisebb összegű feltöltés is választható.

Forrás: [origo]


Okostelefonra és PC-re is elérhető olvasóink kedvence, a Voip Discount

A feltöltés egyenleggel három hónapon át ingyenesen lehet tárcsázni magyar vezetékes hívószámokat a Voip Discountból - ugyanez a jóval ismertebb Skype-ot használva 6,5 forintos percdíjért történik. Mindez nem csak a számítógépre feltelepíthető kliensből, vagy okostelefonra (Android, Symbian, iOS, WP7, Blackberry) telepíthető klienssel történhet: a honlapra való regisztráció, és a telefonszám hitelesítését követően be lehet gépelni a saját és a hívott fél számát, a rendszer pedig mindkét felet megcsörgeti, így azok hagyományos telefonjukon tudnak kommunikálni egymással, ráadásul a hívott félnek a rendszer kijelzi az előzetesen megadott hívószámot is.

Próbáink során nagyjából fél másodpercnyi késleltetés ugyan érzékelhető volt a hívó felek között, de ez nem zavarta túlzottan a kommunikációt. Bár egyes vezetékes tarifáknál ez a cég kedvezőbb árakat kínál, magyar mobilokat nem kifejezetten olcsó a Voip Discountból tárcsázni, ennek percdíja ugyanis 45,3 forint, ráadásul a számlázás percalapon történik. Az SMS küldésének ára viszont aránylag kedvező: 6,4 eurocentet, vagyis 19,5 forintot kóstál. A vezetékes számok hívása a Free Call és Voip Wise márkanévet használó viszonteladónál is díjmentes, de ez utóbbinál a mobilok hívásának percdíja kedvezőbb, csak 23,8 forintos, míg a SuperVoip nevű partnercég 11 forintos kapcsolási díjat is felszámít a percdíjakon felül.

Mivel a tarifák bármikor megváltozhatnak, érdemes időről időre újra összehasonlítani a cégek aktuális árait, amely e lista segítségével a legegyszerűbb. Egy külföldi szolgáltatóval a panaszok kezelése is nehézségekbe ütközhet, ezért érdemes lehet mindig kis összeggel feltölteni az egyenleget, így nem lehet sok pénzt elbukni semmilyen probléma fellépése esetén.

A Skype olcsóbb alternatívája okostelefonra

Leginkább a Skype-ra hasonlít a Fring nevű ingyenes applikáció, amely iOS, Android, és Symbian szoftvert futtató telefonokhoz érhető el, Windows Phone-os és számítógépes verziója viszont egyelőre nem létezik. Az angol nyelvű programból hagyományos internetes hanghívásokat is bonyolítani wifin vagy mobilinterneten keresztül, de videohívás funkciójának használatához nagyobb teljesítményű telefonra van szükség, a videokonferencia pedig végképp nem használható mondjuk egy androidos alapmobilon.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
Olcsóbban lehet telefont hívni a Fringről a Skype-nál

A fringes egyenleget bankkártyával vagy Paypalon keresztül lehet feltölteni közvetlenül a szoftverből, a legkisebb feltölthető egység 10 euró, vagyis nagyjából 2900 forint. A szolgáltatással a hazai mobilszámok 6 eurocentért, vagyis 17,5 forintos percdíjért lehet tárcsázni, ami sokkal kedvezőbb a Skype 62 forintos tarifájánál. A vezetékes számok 1 eurocentes, vagyis 2,9 forintos percdíjért hívhatók, ez ugyancsak alacsonyabb a legismertebb nettelefon árainál.

Ezen kívül a Fringen lehetséges 5 eurós, vagyis ezerötszáz forint körüli havidíjért olyan előfizetést kötni, amelynek keretében korlátlanul lehet negyven ország vezetékes számait tárcsázni bizonyos korlátozásokkal. Az ezekre irányuló hívások hossza naponta legfeljebb 3 óra lehet, egy nap húsz különböző számnál, havi szinten pedig ötven különböző számnál nem lehet többet tárcsázni a rendszerből. A Fring saját üzenetküldő szolgáltatásának használata ingyenes, viszont egyelőre nem lehet SMS-t küldeni belőle.