A pi négymillió tizedesjegyig egy képen

Vágólapra másolva!
Nosztalgiából készített olyan inforgrafikát egy fejlesztő, amelyen az irracionális szám első négymillió tizedesjegye látható. Egy átlagos embernek három hétig tartana ezt végigolvasni.
Vágólapra másolva!

Négymillió tizedesjegyig írták ki a pi-számot egyetlen képen - olvasható a Mashable nevű technológiai portálon. A projektet a TWO-N nevű, infografikával foglalkozó New York-i dizájncsapat készítette Shigeru Kondo japán doktorandusz tavaly októberi munkája alapján. Kondo tíztrillió tizedesjegyig számolta ki a pít, megdöntve a korábbi rekordot. A korábbi rekordot is Kondo tartotta öttrillió tizedesjegyig.

"Egy átlagos embernek három hétig tartana leírni négymillió tizedesjegyig a számot, itt viszont egyetlen másodperc alatt, egyetlen képen látható az egész" - mondta a Mashable-nek Hermann Zschienger, a projekt készítője. A cikkünkben látható kép csak egy szelete az egyébként jóval nagyobb interaktív infografikának, amely erre a linkre kattintva érhető el.

Forrás: [origo]

Ez még csak egy szelete a négymillió számból álló képnek. A teljes megjelenítésért kattintson ide

Iskolás éveket idéz a végtelen szám

A teljes kép jobb felső oldala mellett található navigációs mezőn fel-le mozgatva nézhető meg az összes szám: egy keretnyi tartomány ötszázezer számot tartalmaz. A számokat egytől tízig különböző színnel jelölték, így viszonylag átlátható, hogy a pi éppen melyik részére vezette a felhasználó a kurzort. A TWO-N projektjének további érdekessége, hogy a jobb oldalt található keresősávot használva megtekinthetőek a pi négymilliós tizedesjegy-tartományának pontos részei.

"Legtöbbünk számára ez csak nosztalgia" - mondta a Mashable-nek Zschienger, aki hozzátette, hogy a többséget ez a középiskolai matematikaórákra emlékezteti, de a pível kapcsolatos legendák és mítoszok is beugorhatnak az oldal megtekintőinek. Egyesek például úgy tartják, hogy a gízai piramisok hajlásszöge is megegyezik a pível, vagy elég csak a pi tizedesjegyekkel megegyező karakterszámú versekre vagy a Pi című filmre gondolni.