Még nyár előtt debütálhat a szupergyors wifi

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a Netgear cég dobja piacra az első gigabites sebességre képes wifieszközt a nyáron: az új szabvány vezeték nélküli HD-videózást és a fájlok gyors másolását teszi majd lehetővé, bár egyelőre egyetlen számítógép vagy táblagép sem támogatja azt.
Vágólapra másolva!

A legújabb, 802.11ac nevet viselő wifiszabvány a gyakorlatban nagyjából háromszor gyorsabb adatátvitelt tesz majd lehetővé - írja az Ars Technica című amerikai technológiai hírportál. Segítségével sokkal gyorsabban lehet majd fájlokat másolni az otthoni vezeték nélküli hálózatra kapcsolódó eszközök között. Az új wifiszabványt használó eszközökkel a full-HD-felbontású videókat is meg lehet nyitni majd egy hálózati meghajtóról lejátszásra anélkül, hogy a film szaggatna, vagy leállna.

Végleges szabvány nélkül is lesz eszköz

Bár a CES szórakoztatóelektronikai expón januárban több cég is bemutatta az új wifit támogató eszközeinek prototípusait, elsőként valószínűleg a Netgear cég fogja piacra dobni ilyen routerét. Noha a szabvány paramétereinek lezárása még nem történt meg, a cég már piacra dob egy olyan routert májusban, amely ennek nem végleges változatain alapul. A berendezés ára az amerikai piacon 200 dollár, vagyis több mint negyvenezer forint lesz. Ezt azonban valószínűleg csak bővítőkártyára szerelt wifi adapterekkel lehet majd használni, mivel a jelenleg kapható számítógépek, okostelefonok és tabletek nem kompatibilisek az új szabvánnyal.

Jelenleg az otthonok többségében még a korábbi, 802.11g jelű wifiszabványt támogató eszközök működnek, ezek nagyjából másodperceként 3-6 megabájt adatot tudnak továbbítani, bár a technológia elméleti maximuma magasabb. A jelenleg kapható eszközökben elérhető leggyorsabb átvitelt a 802.11n szabványt használó eszközök biztosítanak, ezekkel a gyakorlatban már másodpercenként 25-35 megabájtnyi adat is továbbítható vezetékek nélkül.

Sokkal gyorsabb lesz ezzel másolni

Az új, 802.ac wifiszabvány egy gigabites, vagyis másodpercenként 128 megabájt adat továbbítását is lehetővé teszi majd, bár gyakorlati teljesítményéről még nincsenek információk. Azt azonban már tudni, hogy az ezt használó hálózati berendezések a korábbi wifikkel ellentétben nem 2,4 gigahertzes, hanem a jelekkel kevésbé zsúfolt 5 gigahertzes rádiófrekvencián fognak működni.