Titkosítás mögé rejtőznek a kalózok

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a fiatalabb internetes kalózok már adatforgalmukat elrejtő szolgáltatásokat használnak a filmek, zenék és szoftverek megosztásához. Szakértők szerint a Bittorrent után a különböző virtuális magánhálózati (VPN) szolgáltatások válhatnak a szerzőijog-sértések ellen fellépő hatóságok következő célpontjává.
Vágólapra másolva!

A svéd Lund Egyetem tanulmányának eredményei szerint új trend bontakozik ki a fájlcserélő hálózatok és más illegális tartalomletöltést lehetővé tévő szolgáltatások használóinak körében. Egyre többen havi néhány dollárba kerülő VPN-szolgáltatásokon keresztül érik el ezeket: a virtuális magánhálózat egy titkosított kapcsolatot jelent, amely elrejt két számítógépes rendszer közötti kommunikációt. Ha egy felhasználó VPN-hez kapcsolódik, az internetszolgáltató vagy a helyi jogvédő szervek nem tudják megmondani, hogy milyen fájlok le-, vagy feltöltésére használja a PC-jét, kivéve ha a VPN szolgáltatóját a hatóságok fel nem szólítják az előfizetői adatok átadására.

A kvázi anonim letöltést biztosító szolgáltatások népszerűsége a fiatal, 15-25 év közötti korú internetes kalózok körében az utóbbi három évben negyven százalékkal emelkedett - derül ki a felmérésből. Az egyetem szakértői szerint mivel az eredetileg vállalati használatra kitalált virtuális magánhálózatok lehetővé teszik a netforgalom anonimizálását, valószínűleg az ezeket a szolgáltatásokat működtető cégek kerülnek a lemezkiadókat és filmstúdiókat képviselő jogvédő szervezetek fókuszába a torrentszájtok után - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.

Egyes VPN-szolgáltatók szándékosan néhány napon belül törlik, vagy eleve nem is tárolják előfizetőik által használt IP-címeket, hogy megnehezítsék a hatóságok dolgát, bár ezeknek a szolgáltatásoknak a működtetői maguk is bajba kerülhetnek, ha nem teljesítik a hatóságok megkereséseket.

A virtuális magánhálózatok használatával akkor is el lehet érni egy torrentoldalt, ha az ahhoz való hozzáférés blokkolásárá kötelezték a helyi internetszolgáltatót - bár ilyenre egyelőre csak nyugat-európai országokban került sor.
Az IFPI nevű nemzetközi zeneipari szervezet saját statisztikái szerint Belgiumban 84 százalékkal, Olaszországban 74 százalékkal csökkent a Pirate Bay nevű torrentszájtra látogatók köre azt követően, hogy a helyi szolgáltatókat bírósági úton kötelezték a világ legnépszerűbb torrentoldalának blokkolására. Bár ezek a rendszerek is kijátszhatók például VPN-szolgáltatásokkal, a zeneipari szervezet szerint a blokkolás elegendő ahhoz, hogy legalább az átlagfelhasználók kedvét elvegyék a szájt használatától.