Valódi pártjuk lesz a kalózoknak

internetes kalózkodás, a NAV kalózelhárító részlege, szerver,
Vágólapra másolva!
Eddig egyszerű civil szervezet formájában működött, de májustól valódi pártként folytatja a magyar Kalózpárt, amely az internetes technológiák által meghatározott demokrácia megalapítását tűzte ki célul. László Zoltán, a párt elnöke sem számít arra, hogy rögtön megnyerik a következő választásokat, de a szerzői jogok jelentős megreformálását elérhető célnak tartja. Az internetes letöltők érdekeit képviselő szervezet első akciója egy ACTA-ellenes tüntetés lesz, 2014-ben azonban már szavazni is lehet majd rájuk.
Vágólapra másolva!

Nem történt szakadás, nem titokban hozták létre a korábban civil szervezetként működő és többek közt az ACTA-egyezmény elleni tüntetésekben is fontos szerepet magára vállaló Kalózpárt valóban pártként működő változatát. A mozgalom tagjai úgy érezték, szervezettebben tevékenykedhetnek, radikálisabb véleményt fogalmazhatnak meg, ha civil szervezetből valódi párttá válnak - mondta el László Zoltán, a Kalózpárt ideiglenes elnöke, akit az [origo] Skype-on keresztül tudott elérni soproni otthonában.

Száz kalóz áll mellettük

A folyamatot kívülállóként nehéz követni, mert jelen pillanatban több kalózpártos Facebook-csoport, illetve a tagság álláspontját nem, vagy nem teljes egészében képviselő honlap is működik. Körülbelül száz aktív érdeklődő csoportosul jelenleg a magyar Kalózpárt körül, a párt oldalát pedig már majdnem ezren lájkolták a Facebookon. A világ gyökeres megváltoztatásához kevés ennyi ember, ám a vezető szerint nem is egyik napról a másikra akarnak óriási változásokat elérni. A német testvérszervezethez hasonlóan időt akarnak fordítani a helyi szervezetek felépítésére, ebben látják a garanciát arra, hogy egytémás párt helyett több kérdéssel foglalkozó, valódi politikai szervezetté válhasson a kalózpárt - magyarázta el a párt ideiglenes elnöke.

Szoftveres demokráciát akarnak

A Kalózpárt nem csak az elveiben hasonlít külföldi testvérpártjaihoz, az eszközeiket is kölcsönveszik, ha úgy hozza a szükség. A párt tervei között szerepel a németek által fejlesztett likvid demokrácia alkalmazás telepítése, amellyel az egyszerű kérdések internetes megszavazását fel lehet gyorsítani, a bonyolultabb kérdéskörök vitáját pedig el lehet mélyíteni. A minden tag szavazatát igénylő bázisdemokrácia és a jelenlegi képviseleti demokrácia között elhelyezkedő, szoftveresen segített módszer lehetővé teszi, hogy az emberek nem akarnak vagy nem tudnak egy bizonyos témában dönteni, akkor átruházhatják a szavazatukat egy-egy megbízható vagy szakértőnek tartott félre. Ha megvalósul, olyan lehet a rendszer, mint egy nagy lakógyűlés, ahová nem kell mindenkinek lemenni szavazni. Viszont a polgárok eldönthetik, hogy adóügyekben az egyik csoportot, míg például az oktatásügyben a másik pártot bízzák meg képviseletükkel.

Ha a szoftverrel támogatott szavazati rendszer beüzemelése sikerül - ebben a német Kalózpárt segítségét kérték a magyarok - akkor kezdetét veheti a tesztelés. Nagyobb embertömeg ugyan sehol sem használja még a programot, bár a német Die Linke párt és civil szervezetek is kísérleteznek már az új módszerrel.

"Nem a 2014-es választásokat akarjuk megnyerni"

A párt céljai és alapelvei még formálódnak, ám abban minden tag egyetért, hogy rendszerkritikus politikai szerveződést akarnak létrehozni - mondta László Zoltán. Nem csak az egyes törvények tartalmával, például az ACTA-egyezménnyel nem értenek egyet, hanem a jelenlegi politikai rendszerrel szemben is megfogalmaznak kritikát.

Forrás: AFP
A fájlcsere kérdése mellett korrupcióellenes és oktatási témákban is fel fognak szólalni a kalózok

"Nem azért jöttünk létre, hogy a 2014-es választásokat megnyerjük vagy azonnal parlamenti párttá váljunk" - mondta László. A hosszútávú építkezés most a csapat feladata, de azért a szerzői jogi, átláthatósági, szabadságjogi, oktatási, és a korrupcióellenes témákban gyakorta megnyilvánulnak. A sorból talán kilóg az oktatás, de László Zoltán szerint központi elem kell legyen, a Kalózpárt által elképzelt jövőben szuverén, tájékozott emberek szavaznak, ehhez pedig olyan oktatás kell, amely az önálló gondolkodást támogatja.

A már évek óta létező civil szervezethez hasonlóan a kalózok politikai pártja is lényeges kérdésnek tekinti a szerzői jogok reformját. László szerint ezen a területen látszik a legjobban, hogy az internet milyen mértékben változtatta meg a világot: a világháló előtti törvények és a felhasználók viselkedése azt eredményezi, hogy a társadalom minden második tagja jogsértő módon viselkedik. "A joggal van baj, nem az emberekkel" - mondja László.

Nem akarják eltörölni a szerzői jogokat

A Kalózpárt elnöke szíve szerint megszüntetné a szellemi termékek védelmi idejét, de maga is belátja, hogy ez túl radikális lépés lenne, valószínűleg még a Kalózpárt tagjai sem támogatnák egyhangúan - a védelmi idő radikális megrövidítését viszont támogatja a párt.

Forrás: AFP/Joel Saget
Az internet annyira megváltoztatta a világot, hogy a régi szabályok nem mindig működnek - véli a Kalózpárt

Az elnök szerint meg kell vitatni, hogy a jelenlegi évtizedekre rúgó védettség helyett a rövid, pár éves jogvédelmi idők lehetnek a közérdek szempontjából előremutatók. A mozifilmek már egy-két év alatt is visszahozzák a költségeiket, sőt hasznot hajtanak, így két év után már szabadon letölthetővé lehetne tenni az ilyen műveket. A zenénél már árnyaltabb a kép - véli László - a könyvnél pedig vannak olyan alkotások, amelyek sosem lesznek nyereségesek. A védelmi idők meghatározása helyett arra is helyezné a hangsúlyt a párt, hogy a társadalmat előrevivő, kreatív alkotásokat létrehozók részesüljenek az össztársadalmi értékteremtésből.

Tehát nem a szerzők elleni, hanem a beszedett jogdíjak igazságos elosztását célzó változásokat szeretne a párt. "A kultúra olyan mértékű kiárúsítása és ökonomizálása, amiben csak a pénz az értékmérő, nem felel meg az általunk elképzelt jövőképnek. A jelenlegi szerzői jogi és szabadalmi jogi rendszer a magán profitot maximalizálni tudja, de az össztársadalmi érdekek ellen hatnak" - mondta László Zoltán, aki szerint a vita gerjesztése a párt legfontosabb feladata

Tüntetéssel indítanak

A több év alatt elérhető célok kitűzése mellett azonnali cselekedeteket is tervez a magyar Kalózpárt. A jelenleg az Európai Parlament előtt lévő ACTA-egyezmény elleni újabb, június 9-re meghirdetett tüntetésen már pártként fognak résztvenni a kalózok

László Zoltán szerint az Európai Unió érdeke is, hogy a Parlament elvesse a megállapodást, mert az csökkentené az európai országok versenyképességét Amerikával szemben. Az internetes aktivisták és a civil szervezetek nyomásgyakorlására azonban szükség van, hogy láthatóvá váljon, sokan nem támogatják az ACTA-t.