Falra vetíti a nyaralást a legújabb kamera

Sony HDR-PJ620 projektoros videókamera teszthez képek, kivetítős Handycam
Vágólapra másolva!
A diafilmek korszakát idézi a Sony legújabb videokamerája, amelyet miniprojektorral is felszereltek. Eljött a korszak, amikor a nyaralást házimozis minőségben nézzük majd az apartman falán, vagy csak haszontalan extra az újfajta  technológia? Kipróbáltuk a jövő kamkorderét.
Vágólapra másolva!

Néhány hónapja próbáltuk ki, és jó tapasztalatokat szereztünk a legmodernebb zsebprojektorral, így nem meglepő, hogy a technológia utat talált olyan eszközökbe is, mint például egy videokamera. A Sony Handycam PJ260VE kamerája miniprojektorral szerelt változatban csak tíz-húszezerforinttal kerül többe hagyományos LCD-vel szerelt társánál. Ennyi pénzért semmilyen különálló kivetítőt nem lehet megvenni: de vajon a gyakorlatban is beváltja-e a hozzá fűzött reményeket a legújabb ketyere?

Kétméteres képet is ki tud vetíteni

Az új Handycam jó minőségű felvételeket tud rögzíteni, legfontosabb újítása azonban a videók és fotók visszanézésével kapcsolatos, ezért ezt vizsgáltuk először. Miniatűr kivetítőjét a kihajtható LCD-je hátoldalába építették, ezt kizárólag felvett filmek lejátszására engedi használni a kamera, tehát a menüben való lépkedést a felhasználó továbbra is csak az LCD-n teheti meg. Ha azonban a szokott módon megnyit egy fotót vagy videót, és benyomja a kamera oldalán lévő, Projector feliratú gombot, a kivetítő működésbe lép. Kivetítés közben a zoombillentyűvel lehet ugrálni az egyes menüpontok között, de ez elég nehézkes feladat, tesztelőnknek egyszerűbb volt a kamera érintőképernyőjén kiválasztani a lejátszandó fájlt, és minden egyes alkalommal újraindítani a kivetítőt. Fényerőt vagy egyéb paramétert ezen nem lehetséges állítani, mindössze az élesség szabályozására van lehetőség a kihajtható képernyő tetején lévő csúszkával.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Az LCD hátlapjáról vetít

A miniprojektor akár félméteres távolságból is működik, de másfél-két méteres távolságból praktikus használni, ekkor tud ugyanis kellően nagy képet vetíteni a falra. A kamkorder kivetítőjének használatához legalább félárnyékra van szükség, próbáink során nappali fény mellett a szerkesztőség árnyékosabb részén százhúsz centiméteres távolságból tudott élvezhető, kellő fényerővel bíró képet vetíteni a fehér tapétára a kamera nagyjából hatvan centiméteres képátlóval.

Jóval mozisabb élményt nyújt a kamera akkor, ha teljesen elsötétített szobában használjuk: ilyenkor akár négyméteres távolságra is lehet a faltól, a kivetített kép átlója pedig több mint kétméteres. Ekkor még az sem volt túlságosan zavaró, hogy a beépített kivetítő nem HD-felbontással dolgozik, hanem annál jóval kisebb, 640x360 pixeles felbontással. A projektor egyébként néhány percnyi használat során nem, de hosszabb vetítések alatt eléggé átmelegszik, ilyenkor érdemes vigyázni arra, hogy ne fogjuk meg.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Világosban csak közelre lehet vetíteni vele, kicsiben

Állvány ajánlott hozzá

Kézben tartva csak néhány perces felvételeket lehet megmutatni a Sony projektoros kameráján, ha egy nyaralás minden élményét meg akarjuk osztani az ismerősökkel, legalább egy kicsi asztali állványt érdemes venni hozzá, hogy a barátok ne kapjanak hányingert a falon izgő-mozgó felvétel láttán. A kivetítő használata eléggé meríti a készülék akkumulátorát, még a gyári specifikációk szerint is kevesebb mint másfél óra alatt, ezért érdemes töltőre kapcsolva elindítani a vetítést. Jó pont jár viszont a Sony-nak azért, hogy egy USB-csatlakozót integrált a kamera szíjába, amely nem csak adatátvitelre, hanem töltésre is használható, és mindig kéznél van.

Szuper felvételek nagylátószöggel

A kompakt méretű kamkorder 16 gigabájt belső memóriával rendelkezik, ez jó minőségű, 1080p felbontású (1920x1080 pixel) videóból nagyjából másfél-kétórányi anyag rögzítésére elegendő, de hagyományos SD-kártyával tovább bővíthető a tárkapacitás. A kamera aránylag nagy látószögű, 29,8 mm-es lencsével rendelkezik, ami leginkább akkor jön jól, ha például egy kisebb társaságot filmezünk, így több ember el fog férni a képernyőn. A kamerát harmincszoros optikai zoommal szerelik fel, ez már gyakorlatilag egy távcsőt is képes kiváltani: messzi épületeket, hegyeket is képes közelre hozni a képernyőn. Bár a kézremegést a Sony kameráján is képstabilizátor segíti, a maximális zoomnál már nagyon nehéz remegés nélkül kitartani az eszközt, olyankor már érdemes állványt használni.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Sötétben viszont majdnem moziélményt nyújt a Handycam

A PJ260VE-vel készült felvételekre nem lehet panasz, az egyetlen zavaró dolog, hogy nagy zoomnál néha a világosban filmezett objektumok szélei belilulnak, de ez nem jelentkezik túlságosan zavaró mértékben. Az állóképek exponálására külön gomb szolgál, ezekből akár 8,9 megapixeles felbontásút is tud rögzíteni a kamera. Az új Handycam kezelésével bárki könnyen elboldogul, mert alig vannak kezelőgombjai, beállításait a kihajtható érintőképernyőn megjelenő menün keresztül lehet elvégezni. Ezt optimális esetben elegendő egyszer megtenni, később legfeljebb csak azért kell bemenni a menübe, hogy kiválasszuk, a betelt belső memória helyett a kamera használja a belé helyezett SD-kártyát.

Nem túl praktikusan a kihajtható LCD alatt helyezték el, de legalább megtalálható a kamkorderen egy minijack szabványú mikrofonbemenet, valamint egy hasonló fülhallgatókimenet is, amelyen keresztül akár hangszórót is lehet kapcsolni a kamerára.

Ha filmeket is lejátszana, imádnánk

A Sony Handycam PJ260VE kamkorderét a hazai üzletekben 180-200 ezer forintos összegért lehet megvenni, projektor nélküli verziója tizenöt-húszezer forinttal kerül kevesebbe, de a miniatűr kivetítő a gyártó olcsóbb, százezer forintért elvihető kameráiba is bekerült, lassan már nem is lehet kivetítőt nem tartalmazó típust vásárolni ettől a gyártótól.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A szíjba rejtett USB-csatlakozóért jár a jópont a Sony-nak

Mikor lennénk maradéktalanul elégedettek vele? Ha a projektorral nem csak a kamerával felvett videókat, hanem a készülékre felmásolt filmeket is le lehetne játszani, hiszen ebben az esetben a kamkorder akár a hétköznapokban is jó szolgálatot tenne házimozis lejátszóként. Erre jelenleg nem alkalmas az eszköz szoftvere, az pedig túlságosan bonyolult és időigényes feladat, hogy a meglévő filmeket a kamera által használt AVCHD videofájl-formátumra alakítsa át a tulajdonos. Jelenlegi formájában a kivetítő legfeljebb arra alkalmas, hogy még kint a nyaraláson, esetleg a nagymamánál normális minőségben lehessen megnézni rajta a felvételeket, a falra kivetített videót ugyanis egy kisebb társaság is kényelmesen körül tud ülni - ellentétben mondjuk egy laptoppal. Otthon azonban valószínűleg még a projektoros kamerák tulajdonosai is a tévéjükre fogják megnézni a felvételeket.