3D-másolóként is használható az iPad

Vágólapra másolva!
A tervezőprogramokat gyártó Autodesk appjával akár tárgyak másolására is lehet használni az Apple táblagépét. Az 123D Catch nevű szoftver pár fotóból rakja össze a térbeli terveket, amiket aztán 3D-nyomtatóval lehet elkészíteni.
Vágólapra másolva!

Táblagépre is elkészítette másolóprogramját az Autodesk. Az 123D Catchnek korábban jelent meg PC-s verziója is, ám a táblagépes variánsnak megvan az az előnye, hogy a készülékben kamera is van. A 3D-s modell elkészítéséhez néhány tucat fotóra van szükség, speciális felszerelést viszont nem igényel az eljárás. Se projektor, se szuper kamera, de még a tárgyra vetített speciális mintára sincs szükség a szkenneléshez.


Könnyen lehet változtatni az elkészült modelleken

A számításokat már nem az iPad végzi, így a modell összeállítása nem is meríti a táblagép akkumulátorát. A tablet feladata ott ér véget, hogy a fotókat feltölti az Autodesk felhőjébe, ahol a cég szerverei összeállítják a nyomtatható fájlt. Ha a modell nem sikerült tökéletessé, akkor a cég 123D Sculpt nevű alkalmazásával lehet igazítani rajta.

A szkennelőapp egyetlen hátulütője, hogy csak úgy képes számolni, ha a tárgy végig azonos pozícióban marad. Így ugyan lehet fotót készíteni a tetejéről, az alján levő mintákat, formákat viszont lehetetlen lefényképezni. A Mashable cikke szerint a tökéletes modellre vágyók kénytelenek kétszer, két különböző nézetből végigcsinálni a beolvasást, majd a két modell összemixelésével - erre is van app - jutnak tökéletes 3D-s fájlhoz.

Az appok egyelőre csak az iPadre érhetők el, a blog értesülése szerint azonban készül az iPhone és az Android-verzió is.