Magazinná változtatja az Androidot a Flipboard

flipboard, magazin, android
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem hivatalosan, de bármilyen androidos eszközre elérhetővé vált a Flipboard. Az internetes hírek olvasásának élményét megreformáló ingyenes applikáció korábban csak iPhone-ra és iPadre volt elérhető.
Vágólapra másolva!

Újszerű felületével gyakorlatilag papírújsággá alakítja az olcsó androidos okostelefonokat és tableteket a Flipboard nevű alkalmazás, amely korábban csak az iPad táblagépen és az iPhone telefonokon volt elérhető. Az alkalmazást készítő cég még május elején, a Samsung Galaxy S III telefon bemutatóján bejelentette, hogy hírolvasó programja Androidra is meg fog jelenni, szerdán azonban egy internetes fórumon kiszivárgott a Flipboard telepítője, miután egy felhasználó leszedte annak telepítőjét új Samsung telefonjáról.

A Google hivatalos piacterén, a Playen az applikáció még nem érhető el, de minimális bütyköléssel bárki telepíteni tudja azt saját androdos telefonjára vagy táblagépére. A fórumon lévő linkről le lehet tölteni a telefonra a Flipboard .apk kiterjesztésű telepítőjét, ezt azonban csak akkor engedi telepíteni az androidos eszköz, ha szoftverek forrásánál engedélyezzük a nem ellenőrzött források használatát is: erre a .apk fájlra kattintás során a telefon vagy tablet rá is kérdez.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Flipboard androidos telefonon és tableten

Kényelmessé teszi az olvasást

A két évvel ezelőtt az év iPades alkalmazásának is megválasztott Flipboard erőssége abban rejlik, hogy szakít azzal az évtizedes megoldással, amely szerint az internetes híreket kizárólag az oldalon való lefelé görgetéssel lehet olvasni. Ehelyett az alkalmazás a papír újságok lapozásához hasonló effektusokkal operál: a benne megnyitott hosszú cikkekben sem kell görgetni, hanem lapozni kell.

Az alkalmazás teljesen át is tördeli a cikkek megjelenését, így a hírportálok tartalmait magazinos formában lehet olvasni segítségével. Kínálatában alapvetően angol és amerikai hírszájtok és blogok, illetve videomegosztók legnézettebb felvételei találhatók meg - ezek közül a felhasználó maga választhatja ki az őket érdeklő forrásokat -, de hozzá lehet kapcsolni a Google Reader (Olvasó) szolgáltatásában felvett hírcsatornákat, így pedig például magyar nyelvű webes tartalmakat, akár az [origo] tartalmait is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Flipboard kiszivárgott androidos verziója valószínűleg csak az okostelefonokra szánt változat. Egy Motorola Defy készüléken próbáink során jól működött, bár egyszer összeomlott. Erre enged következtetni, hogy a szoftver nem tud fekvő nézetbe váltani, ami jóval kényelmesebb olvasást tenne lehetővé táblagépeken. Ráadásul telepítés után figyelmezteti is a felhasználót, hogy nem a tabletek felbontására optimalizált szoftverrel van dolga.

A Google is próbálkozik

A Google tavaly karácsony előtt Currents néven a Flipboardhoz hasonló hírolvasó applikációt készített, ez kezdetben csak az amerikai felhasználók számára volt elérhető, néhány hete azonban a magyar androidos eszközökre is telepíteni lehet. Bár ez a szolgáltatás is alapvetően amerikai magazinok és weboldalak tartalmait kínálja a hagyományos honlapoknál emészthetőbb formában, ugyancsak képes a Google Readerben követett hírcsatornák, így közvetve magyar tartalmak szemlézésére is.