Kísértetvárosban tesztelik az új kütyüket

Vágólapra másolva!
Egymilliárd dollárból építenek egy lakók nélküli várost az amerikai Új-Mexikóban, hogy a legújabb technológiákat legyen hol tesztelni. A kísértetváros nem lesz futurisztikus, régi házakat is építenek bele.
Vágólapra másolva!

Egyetlen lakója sem lesz az új-mexikói Hobbs mellett felépülő új településnek, mégis tele lesz zsúfolva csúcstechnológiával. A várost intelligens, automata közlekedésirányító rendszerek, locsolómasinák, következő generációs wifihálózatok és önlehúzó vécék tesztelésére fog szolgálni. A tudósok játszóterén fogják kipróbálni azokat a technológiai újításokat, amelyeket nem szívesen engednének be egy valódi városba.

Az egyelőre csak innovációs technológiai és tesztelési központként (CITE) emlegetett város 38 négyzetkilométernyi területen fog elterülni, azaz valamivel nagyobb lesz Vácnál. Az épületek nem lesznek futurisztikusak, a kaliforniai Rock Cityről fogják modellezni az úthálózatot, sőt a házakat is, amelyek minden mai használati tárggyal fel lesznek szerelve. A kísérletekhez régi épületekre, sőt a régi szabványoknak megfelelően épített közművekre is szükség lesz, hogy a tudósok tesztelhessék, hogy az intelligens rendszerek képesek-e ötven-hatvan éve épített és bekábelezett háztartásokban működni.

A kísértetváros mellett található Hobbs polgármestere szerint az üres város üzleti lehetőségetket és munkahelyeket hoz majd a környékre. A beruházó szerint a hobbsiak nyugalmát nem fogja zavarni a kísértetváros, destruktív teszteket, robbantásokat nem fognak végezni a területen.