Kitiltja riválisait a Microsoft a tabletekről

Vágólapra másolva!
Bár a Mozilla Alapítvány korábban bejelentette, hogy a Windows 8 új érintőképernyős felületére is adaptálni fogja a Firefoxot, kiderült, hogy a Microsoft nem teszi lehetővé a sajátján kívül más cég böngészőjét a készülő operációs rendszer táblagépekre szánt verziójában.
Vágólapra másolva!

A népszerű alternatív böngészőt fejlesztő alapítvány blogbejegyzésben tiltakozott a Microsoft eljárása ellen, amely a Mozilla szerint korlátozza a felhasználók választását. Bár a Mozilla korábban bejelentette, hogy a Windows 8-ban a hagyományos Start menü helyén debütáló, érintőképernyőkre optimalizált Metro-felületre is adaptálni fogja böngészőjét, kiderült, hogy erre nincs lehetősége.

A Microsoft ugyanis korlátozza a böngészők telepítését a Windows 8 táblagépekre szánt, RT nevű változatában: ez az egyetlen olyan kiadás, amely a laptopokban és asztali PC-kben használttól eltérő működési elvű lapkákkal felszerelt tableteken működni fog. Ez egyben azt jelenti, hogy hiába is készülne el a Firefox érintőképernyős verziója, a Windows 8 RT-t futtató tableteken nem lehet arra lecserélni a böngésző beépített Internet Explorerét.

Forrás: YouTube
A Windows 8 Metro-felülete

Bár a Firefoxot fel lehet majd telepíteni erre a rendszerre is, az csak az új Windows klasszikus, egérre és billentyűzetre szánt hagyományos felületén működhetne. A Microsfot egyébként azzal érvel saját böngészője lecserélhetetlensége mellett, hogy arra biztonsági és energiatakarékossági okok miatt van szükség. A Metro-felület használata azért kulcsfontosságú a Mozilla számára, mert egyre többen váltanak hagyományos laptopról vagy asztali PC-ről táblagépre, és ha ezeket a felhasználókat nem érik el, csökkenni fog piaci részesedésük. A The Verge című technológiai hírportálnak az ugyancsak saját böngészőt fejlesztő Google is úgy nyilatkozott, hogy a Windows 8 korlátozásait problémásnak tartja.

A Mozilla jogi képviselője a Wall Street Journal amerikai üzleti lapnak az esetet ahhoz hasonlította, amikor a rivális Netscape trösztellenes eljárást kezdeményezett a Microsofttal szemben a kilencvenes évek végén, mert a szoftveróriás nem hagyta érvényesülni a rivális böngészőket. Bár a céget akkor kötelezték arra, hogy készítsen browsert nem tartalmazó verziót a Windowsokból, ez a rendelkezés már lejárt, tehát a következő verziók mindegyikében alapból megtalálható lesz az Internet Explorer.