Az arcot is megrezgeti az új okostelefon

kyocera hangszóró nélküli mobil
Vágólapra másolva!
Hangszórót sem szereltek a Kyocera legújabb okostelefonjára, mégis lehet rajta beszélgetni: a  készülék az arcon lévő kötőszövetek megrezgetésével kelt hangokat használójában, így zajban is tökéletesen lehet hallani rajta a hívó felet.
Vágólapra másolva!

Az újítás a japán gyártó Urbano Progresso márkajelzésű androidos okostelefonjába került bele elsőként. Ezt a telefont kétmagos, 1,4 gigahertzes processzorral, és 4 colos AMOLED érintőképernyővel és HD-felbontású digitális kamerával szerelik fel, legfontosabb érdekességének azonban a hangszóró nélküli kivitel számít.

A telefon speciális módon képes a beérkező hívások hangját közvetíteni használója felé: ha a telefont a megszokott módon a fülhöz tartják, az megrezgeti az arcon lévő kötőszöveteket, illetve a hallójáratban rekedt levegőt.

Ez a megoldás a gyártó szerint nem csak hallássérültek számára biztosít jobb hangminőséget, hanem az átlagemberek is hasznát vehetik, mert a technológia kifogástalan hangzást tud biztosítani zajos helyen való telefonálás során is, amikor a hagyományos hangszórók csődöt mondanak.

A tervek szerint csak Japánban boltokba kerülő telefont a The Verge című informatikai hírportál munkatársa tesztelte, és benyomásai szerint valóban jobb hallhatóságot biztosít zajos környezetben - a portál videót is közölt a telefonról. Az a cikkből nem derül ki, hogy például videolejátszás során a telefon hogyan képes lejátszani hangot - hiszen ekkor nem érintkezik az arccal -, de gyaníthatóan egy hagyományos hangszórót is beépítettek a készülékbe erre a célra.