Mégsem lopás a filmek letöltése

Vágólapra másolva!
Az amerikai filmstúdiókat tömörítő lobbiszervezet vezetője szerint sem kellene a filmek és zenék kalózkópiáinak letöltését egyszerű lopásként deklarálni, pedig jogvédő szervezetek sokszor pontosan ezzel kampányoltak világszerte. 
Vágólapra másolva!

"Az átalakulás időszakában vagyunk, olyan technológiai robbanás történik, amelynek szüksége lesz megjeleníthető tartalomra" - mondta Chris Dodd, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) elnöke a Variety magazinnak. A filmipari szervezetek és a zeneipar évekig kampányolt a letöltés ellen azzal, hogy egy album vagy egy DVD letöltése olyan, mintha a boltból lopnának egy példányt a fizikai kiadványból.

Nem elég pontos a lopáshasonlat

A kalózok rendre azzal érveltek, hogy a letöltés során csupán egy újabb másolat keletkezik az adott műből, tehát a lopáshasonlat nem elég pontos.Úgy tűnik, hogy a Doddnak dolgozó emberek még nem kapták meg az állásfoglalást - írta a nyilatkozat kapcsán a Techdirt hírblog, felhívva a figyelmet arra, hogy az MPAA honlapján még több helyen hivatkoznak tartalomlopásra.

Az MPAA támogatta a télen megbuktatott SOPA és PIPA kalózellenes törvényjavaslatokat is, amelyek az internetes civiljogi aktivisták és a netes cégek haragját egyaránt kivívták. Dodd szerint a filmiparnak visszafogottabban kell eljárnia, ha a jövőben hasonló kalózellenes törvényjavaslatokat támogat. "Finomabbnak és fogyasztóközpontúbbnak kell lennünk. Rosszul tesszük, ha a fájlcserét lopásnak nevezzük" - mondta Dodd.

Nem lopás, de fontos probléma

Dodd a tavalyi év elején mondott le szenátusi tagságáról, így a jövő év januárjáig nem végezhet lobbitevékenységet. "Nem mondhatok semmit nekik még hét hónapig, de azt hiszem, a kollégáim értik, milyen fontos ügy ez" - mondta. Az igazgató szerint a filmiparnak azt kell tudatosítania, hogy 2,2 millió embernek ad munkát az Egyesült Államokban, és ezeknek a munkahelyeknek a 98 százaléka kékgalléros munkásoknak biztosít lehetőséget, nem a sztároknak.