Jövőre debütálhat a Facebook-mobil

Vágólapra másolva!
Iparági pletykák szerint a Facebook jövőre jelenhet meg saját készülékével az okosmobilok piacán. A közösségi oldal saját okosmobiljához az Apple-höz és a Google-hoz hasonlóan saját alkalmazásboltból lehetne letölteni az appokat.
Vágólapra másolva!

A New York Times amerikai napilap belső forrásból származó információi szerint 2013-ra saját okostelefonnal jelenhet meg a piacon a Facebook. A forrás szerint a legnagyobb közösségi oldal nemrég olyan mérnököket szerződtetett, akik az korábban iPhone-ok és iPadek fejlesztésében is közreműködtek. A lap szerint a Facebook alkalmazásában álló bennfentes szerint Zuckerbergék nemcsak szoftveres szinten akar betörni az okosmobilok piacára, hanem magát a készüléket is a cég gyártatná.

"Mark aggódik, hogy ha nem csinál egy saját mobilt, akkor a jövőben a Facebook csak egy alkalmazás lesz a többi mobil platformon" - mondta a forrás a New York Timesnak. A Facebook kitalálójának félelmei nem alaptalanok: mint arról az [origo] korábban beszámolt, jelenleg a közösségi oldal legnagyobb kihívása, hogy profitáljon az okostelefonos piacból. Mert bár szinte operációs rendszertől és készüléktől függetlenül a Facebook a legnépszerűbb alkalmazás az okosmobilokon, ebből még szinte semmilyen hasznuk nem származott.

Minden jel a saját okostelefon irányába mutat

A pletykák szerint a Facebook az okoskészülékekhez kapcsolódó minden szegmens bevételi forrását magának akarja: az Apple-höz és a Google-höz hasonlóan saját alkalmazásboltot indítana. A BBC szerint a fejlesztők előtt hamarosan megnyílik az út, hogy olyan alkalmazásokat programozzanak, amik kizárólag a közösségi oldalnál lesznek elérhetőek. Bár az utóbbi években a Facebook sok időt és pénzt ölt saját keresőjének megalkotásába és tökéletesítésébe, úgy tűnik inkább vásárol egy jól bejáratott böngészőt. Iparági szóbeszéd szerint Zuckerbergék azt az Operát készülnek megszerezni, ami a legnépszerűbb keresőfelület az okoskészülékeken.

Tőzsdei megjelenésének kivételével az utóbbi hónapokban minden az okostelefonok körül mozog a Facebooknál. Egy hónappal ezelőtt a cég váratlanul bejelentette, hogy egymilliárd dollárért megveszik az Instagramot, amit már világszerte több mint százmillióan használnak iOS-es és androidos operációs rendszerrel futó telefonokon. Egyes vélemények szerint az amerikai versenyhivatal könnyen elkaszálhatja az üzletet, és ha ez megtörténne, az komolyan visszavetné a Facebook okosmobilis terjeszkedését. Talán ezt megelőzendő, a közösségi oldal pár nappal ezelőtt bemutatta új, Camera nevű fotómegosztó szolgáltatását, ami kísértetiesen hasonlít az Instagramra.