Családja pereli a Samsung-vezért

Vágólapra másolva!
Bátyjával és nővérével pereskedik a Samsung vezérigazgatói. Dél-Korea leggazdagabb emberének rokonsága egymilliárd dollárnyi vagyonra tart igényt a cégből.
Vágólapra másolva!

A Samsung Life nevű biztosítótársaságából és a Samsung Electronics gyártócégből is részesedést követelnek a jelenlegi igazgató testvérei. A testvérpár a cégvezető által birtokolt részvénycsomag egynegyedére tart igényt, amelynek értéke körülbelül egymilliárd dollárra rúg.

A cégcsoportot a jelenlegi vezető és a vele pereskedő testvérpár édesapja alapította, aki azonban nem készített végrendeletet halála előtt. Az idősebb fivér azt kifogásolja, hogy öccse 3,8 milliárd dollárnyi részvényt örökölt, anélkül, hogy erről a család többi tagjának szólt volna. Lee Kun-hee ezzel nem csak a cég vezetője, de egyben a legnagyobb részvényese is.

Mang-hee, a Samsung alapító legidősebb fiúgyermeke azzal érvel, hogy a részvények egy részére a család tarthatott volna igényt. A cégcsoport elnöke ellen három per folyik, a két testvére mellett a távolabbi rokonok is részt szeretnének a nagyvállalatból.

A BBC által megszólaltatott pénzügyi elemző szerint a Samsung igazgatója valószínűleg pénzben szeretné rendezni az ügyet. Egy nagyobb részvénypakett átadása ugyanis a cég tulajdonosi szerkezetének változásával is járna. A Samsung több mint egy éve pereskedik komolyan több mobilgyártóval, a cég jelentős részét érintő családi ügy elsimítása ezért valószínűleg rendkívül fontos a vezetésnek.