Sugárzást mérő okostelefont dobnak piacra Japánban

Vágólapra másolva!
A radioaktív sugárzást mérő okostelefont dob piacra hamarosan Japánban a Softbank nevű cég több mint egy évvel azután, hogy a szigetországot földrengés és szökőár, utána pedig a természeti katasztrófa okozta fukusimai nukleáris baleset sújtotta.
Vágólapra másolva!

A Japán északi vidékének egyes részein még mindig magas sugárzást mérnek, az ottani atomerőmű súlyos károkat szenvedett. Az ázsiai országban erős atomenergia-ellenes hangulat uralkodik, aktivista csoportok Tokióban és más városokban a sugárzás mérésére szólítottak fel az iskolákban és más nyilvános helyeken.

"A nukleáris balesetből eredő veszélyek nem láthatók, de sok embert töltenek el aggodalommal, különösen a kisgyerekes anyákat" - mondta Szon Maszajosi, a Softbank alapítója és elnöke. A cég Pantone nevű szériájában megjelenő új okostelefont nyolc élénk színben vásárolhatják meg azok, akik ilyen különleges készülékre vágynak. A benne lévő IC chipet a Sharp gyártotta, ez méri a sugárzást.

Szon Maszajosi a tavaly márciusi katasztrófa óta hevesen bírálja a nukleáris energiát, helyette a megújuló energiaforrások fontosságát hangsúlyozza. Mint mondta, az új okostelefon könnyebben hordozható és inkább felhasználóbarát, mint a hagyományos Geiger-Müller számláló.
A Softbank - Japán harmadik legnagyobb mobilcége - még nem határozta meg a készülék árát, de az elnök szerint olyan összegről lesz szó, amelyet a japánok megengedhetnek maguknak.