Már nem hiánycikk, mégsem olcsó a winchester

Vágólapra másolva!
A tavalyi thaiföldi árvizeket követően már világszerte minden nagy merevlemezgyártó üzem csaknem teljes kapacitással működik, nem számít hiánycikknek a winchester, a legelterjedtebb adattároló eszközök ára azonban mégsem csökkent le az eredeti szintre.
Vágólapra másolva!

Az InfoWorld amerikai technológiai hírportál szerint mostanra a merevlemezgyártók kapacitása nagyjából visszaállt az árvíz előtti szintre, ugyanakkor az árak nem csökkentek ezzel párhuzamosan. Noha az IHS iSuppli nevű elemzőcég statisztikái szerint a winchesterek átlagos eladási ára már csak 28 százalékkal magasabb az árvíz előtti időszakénál, a termékek bolti ára ennél magasabb. Az amerikai boltokban átlagosan 75 százalékkal kerül többe egy winchester, mint tavaly ilyenkor, de hazai boltok kínálatát vizsgálva is hasonló, 50-75 százalék körüli differenciát tapasztaltunk a tavalyi árakhoz képest.

Az InfoWorld cikke szerint az árak magasan történt stabilizálódását az okozza, hogy a merevlemezgyártók a hiány alatt - magas áron - hosszú távra szóló szerződéseket kötöttek forgalmazóikkal. Nem kedvez a winchesterárak alakulásának az sem, hogy az iSuppli statisztikái szerint az árvíz előtti időszakhoz képest jelentősen csökkent az eladott adattárolók darabszáma is. A szakportál szerint ráadásul nem is lehet arra számítani, hogy az árak a közeli jövőben jelentősen csökkenni fognak.

Árvíz miatt drágultak a merevlemezek

Thaiföldön tavaly ősszel bekövetkezett természeti katasztrófa nyomán azért emelkedtek a merevlemezek árai, mert Thaiföldön működik a világ legnagyobb winchestergyárai közül több is, ráadásul olyan üzemek működése is hetekre ellehetetlenült, amelyek az adattárolókban használatos alkatrészeket állítanak elő. A gyárak leállása nyomán világszerte komoly hiány mutatkozott a merevlemezekből, amelynek nyomán az adattároló eszközök ára nagyjából a korábbi háromszorosára emelkedett, ez pedig áttételesen az ezeket tartalmazó számítógépek árának emelkedését is produkálta.