Megerőszakolták az új Windowst

Windows 8 teszt, érintőképernyő, tablet billentyűzettel, dokkolóban
Vágólapra másolva!
Előző tesztverziójához képest sokat javult a használhatósága, új grafikus felületének látványos csempéi sokkal jobbak a gagyi ikonoknál,  a Start menü hiánya azonban még így is megnehezíti a Windows 8 használatát. Újabb próbát tettünk a néhány hónapon belül elkészülő új Microsoft operációs rendszerrel.
Vágólapra másolva!

A Microsoft szerint új szoftvere a legnagyobb dobás a Windows 95 megjelenése óta, az előző teszverzióval szerzett nem túl jó tapasztalataink után azonban már azzal is elégedettek lennénk, ha normálisan lehetne használni. Ezúttal nem ultramodern tesztgépen, hanem jól megszokott otthoni PC-nken próbáltuk ki az új Windows már csaknem végleges verziójával egyenértékű, Release Preview nevű tesztverzióját, amelyet innen bárki letölthet és kipróbálhat saját számítógépén.

A csempe okosabb az ikonnál

A Windows telepítése a hetes verzió óta nagyon gyorsan elvégezhető, az első indításkor pedig rögtön szembesíti használóját az új Metro felülettel, ami a Start menüt váltja ki. Ez leginkább egy táblagép képernyőjére hasonlít, amelyen csempékhez hasonlóan alkalmazások ikonjai sorakoznak. Ezek sorrendje és listája szabadon változtatható, de igazán esztétikusan csak a kimondottan Windows 8-ra fejlesztett szoftverek csempéi mutatnak, ezek ugyanis képesek olyan praktikus információkat megjeleníteni, mint az aznapi hőmérséklet, vagy az olvasatlan levelek száma, vagy a legfrissebb fotók. A régebbi Windowsokhoz készült programok csempéi nem többek unalmas ikonoknál, ám idővel valószínűleg ezek szinte teljesen háttérbe fognak szorulni, a legtöbb fejlesztő biztosan hajlandó lesz tetszetős csempét készíteni saját szoftveréhez.

Forrás: [origo]
Balra a fejlett Win 8-as appok, jobbra a régi programok unalmas csempéi

Újságként lapozzuk majd át az online híreket

Miután a Windows 8 még nincs kész, csak néhány tucat próbaalkalmazást lehet letölteni a Metro felülethez, ezek között azonban már több nagyon ígéretest is találtunk. A hírolvasó alkalmazásban például sokkal kényelmesebb cikkeket olvasni a monitoron, mint hagyományos böngészőben, mert nem kell folyamatosan görgetni a képernyőt, hanem oldalak között lehet lapozni, ami kevésbé fárasztja a szemet. Borítékolható, hogy a nagy hírszájtok mindegyike előrukkol majd saját tartalmainak kényelmes olvasgatását biztosító Metro-applikációval - az 576 Kbyte magyar videojátékos újság már el is készítette a sajátját.

Forrás: [origo]
A magyar lapok közül elsőként az 576 KByte készített Win 8-as olvasóappot

Az ikonok csempére cserélésével jelentősen leegyszerűsödik a programok törlése is: elég jobb gombbal klikkelni egy szoftver csempéjén, és a rendszer rögtön felkínálja annak törlését is: be sem kell lépni a Vezérlőpultba. A másik újdonság, hogy a Windows 8-cal együtt a cég saját szoftverboltja is elindul, ahonnan letesztelt, kártevőmentes programokat és játékokat lehet majd letölteni ingyenes és fizetős verzióban. A Windows Marketplace-en beszerzett programok telepítése is barátságosabbá vált: nem kell Tovább gombokat nyomkodni bennük, minden kérdés nélkül, egyetlen gombnyomásra feltelepülnek a gépre.

Táblamódban finnyás az Internet Explorer

Az előző tesztverziónál sokkal egyszerűbbé vált a Metro felület használata egérrel, ha a képernyő sarkaiba visszük a kurzort, azt már helyesen érzékeli a rendszer. Ez azért fontos, mert a Windows 8 új felületét csak a bal alsó sarokból előhívható ikonról lehet indítani, a beállításokéit pedig a kurzort a jobb alsó vagy felső sarokba parkoltatva lehet előcsalogatni. A megnyitott programok között úgy lehet váltogatni, ha a bal felső sarokba visszük az egeret, majd kicsit lefele húzzuk onnan.

A teljes képernyőt elfoglaló felületről a böngészők közül kizárólag Internet Explorer metrós, vagyis érintőképernyőre optimalizált felületét lehet elérni, de csak komoly korlátozásokkal: nem működik például egyetlen bővítmény sem benne, a Flasht használó oldalak közül pedig csak bizonyosak működnek: például a YouTube megnyílik benne, de a kisebb videómegosztók nem, és ugyanez igaz a honlapokon lévő animált reklámokra is.

Forrás: [origo]
A YouTube-ot táblamódban is meg lehet nézni, de sok már flashes honlapot nem

Erre a korlátozásra a Microsoft szerint azért van szükség, mert a Flash nem elég jó, és például feleslegesen meríti a mobil eszközök akkumulátorát. A Metro felületen megnyitott Internet Explorer ezért csak a platform lebutított változatát támogatja, ezért nem megy benne minden oldal. Ezt ugyan még el lehet fogadni, az viszont már elég bicskanyitogató ötletnek tűnik, hogy a Microsoft ki akarja zárni a Metro felületről a rivális böngészőket, pedig valaki mondjuk a Chrome-ot favorizálja, biztosan nem akar mellette egy Explorert is használni.

Megölték a Start menüt, mi lesz a nagyival?

A Windows hagyományos felülete is elérhető a nyolcas verzióban, ám a másfél évtizede megszokott Start menüt ugyanis nem csak kiirtották a szoftverből, de a WinSuperSite informatikai portál információi szerint a redmondi mérnökök azon dolgoznak, hogy azt utólag semmilyen segédprogrammal ne is lehessen visszaállítani. A legfrissebb tesztverzió klasszikus felülete megegyezik a Windows 7-ével, de a Microsoft már bejelentette, hogy a végleges verzióban nem lesznek átlátszók az ablakok, mivel az Aero nevű grafikus felület kiszolgálása túl sok energiát emészt fel a mobil eszközökön.

Forrás: [origo]
A klasszikus környezetben szinte minden a régi, a sarkok azonban érzékenyek, és eltűnt a Start gomb

Tapasztalataink szerint a klasszikus felület használatát eléggé megzavarják a rendszerbe épített, a Metro felület funkcióit előhívó gesztusok. Ha például a Windows Tálca órájára kattintva akarjuk előhívni a naptárat, szinte biztos, hogy egy kicsit mellette fogunk klikkelni, így ahelyett a beállítófelület jelenik meg. Ráadásul az új rendszerben a gép Windows-gombjának lenyomása is a Metrót hívja elő, ami a legtöbb esetben teljesen feleslegesen foglalja el a teljes képernyőt, amikor mondjuk csak egy Jegyzettömböt akarunk megnyitni belőle.

A frusztrációt valamelyest csökkenteni lehet azzal, ha a Windows Tálcáján jobb klikkel rögzítjuk a gyakran használt programok - böngésző, médialejátszó, képszerkesztő, chatprogram - ikonjait, így ezek indításához nem lesz szükség a Start menü teljes képernyős utódjának előhívására. De az aktív sarkok használatát valószínűleg nehéz lesz majd elmagyarázni az új, Windows 8-as gépe elé leültetett nagymamának, aki hiába keresi majd a hosszú hónapok munkájával megtanult felületet az új szoftverben.

Megerőszakolták az új Windowst

Bizonyára a Microsoftnál is tisztában vannak azzal, hogy nem minden felhasználójuk egy kockafejű számítógépmágus: manapság, amikor már a nagyszülők is interneteznek, vakmerő lépés teljesen megváltoztatni egy szoftver kezelésének módját. Elképzelni sem tudjuk, hogy az irodai Excel-mágusok mit fognak majd szólni az új Windowshoz, mert a Microsoft már jó előre közölte, a céges használatra szánt verzióban sem lehet majd elérni a korábbi verziók bevált kezelőfelületét. A legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a redmondi céget ez egyáltalán nem foglalkoztatja: a cégek még egy évtizedig ellesznek a Windows 7-tel, a nagyszülők pedig a néhány éven belül olcsóvá váló táblagépen váltanak majd az új Windowsra.

A Microsoft konoksága azonban ettől még érthetetlen: senkit sem zavarna a megszokott helyén a Start menü, a jelenleg ráerőszakolt, de egyáltalán nem ördögtől való Metro felületet pedig elég lenne csak akkor előhívni, ha szükség van rá: például játékok megnyitásához, videolejátszáshoz vagy hírek olvasásához. A Start menü hiányán kívül viszont a Windows 8-cal szemben semmilyen egyéb panaszt nem lehet felhozni, hiszen nincs extrém magas rendszerigénye, képes számítási felhőbe menteni a felhasználó fontos fájljait és beállításait, ráadásul az eredeti lemeze nélkül is bármikor helyreállítható az eredeti állapota a nélkül, hogy ehhez át kellene hívni az informatikus srácot a szomszédból.

A Windows 8 Release Preview nevű próbaverzióját innen bárki letöltheti, és kipróbálhatja saját számítógépén. Ha ön megtette ezt, kérjük, ossza meg velünk tapasztalatait, véleményét a [email protected] e-mail címre küldött levélben!