Jelzi a Google, ha kormány támadja a Gmailünket

Vágólapra másolva!
Bármely szolgáltatásába belépve jól látható üzenettel jelzi a jövőben a Google felhasználói számára azt, ha adataikhoz valamely ország kormányának megbízásából próbálnak illetéktelenül hozzáférni.
Vágólapra másolva!

Az új szolgáltatást a cég hivatalos blogján jelentette be, hogy mostantól figyelmeztetni fogja felhasználóit arra, ha Google-fiókjaikban lévő leveleket, fotókat vagy egyéb adatokat illetéktelenek próbálják megszerezni. A keresőcég csupán azt közölte, hogy abban az esetben küldenek riasztást a felhasználóiknak, ha azok adatait gyaníthatóan valamilyen állami támogatásból indított kibertámadás keretében próbálják megszerezni.

Forrás: google
Ilyen üzenet jelenik majd meg a veszélyben lévő fiókokra való belépéskor

A Google nem közölte pontosan azt, hogy a riasztásokat pontosan milyen események válthatják ki, de közölte, hogy az, hogy valakinek a belépéskor megjelenik a figyelmeztetés, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ténylegesen el is lopták az adatait. A figyelmeztetésekben a felhasználókat például új, bonyolultabb jelszavak megadására próbálják rávenni. A keresőcég arról sem közölt információt, hogy miként tudja megállapítani azt, hogy egy-egy támadást hagyományos, vagy egy állam megbízásából dolgozó hackerek végzik-e, de a cég blogbejegyzése szerint ez utóbbira is gyakran van már példa.