Így dolgozik a robotoperatőr

robot
Vágólapra másolva!
Egy német cég leleplezte a trükköt, amivel a reklámok halálpontosan felvett, nagy felbontású lassított felvételei készülnek. A filmezni befogott ipari robot minden mozdulatát programok vezérlik, százszor is eltudja ismételni ugyanazt a mozdulatot a kamerával.
Vágólapra másolva!

A levegőben egymásnak ütköző paradicsomok, a kukoricapehelyre lassított felvételben loccsanó tej, a pezsgőből kilövő, természetes formáját visszanyerő dugó - csupa olyan kép, amit megszoktunk a reklámokban. A megszokás annak az oka, hogy az emberek a legtöbbször el sem gondolkodnak azon, hogyan lehet felvenni a loccsanó tejet vagy a fogak között szétrobbanó szőlőszemeket. A trükk egyszerre egyszerű és halálosan bonyolult: biztos kezű operatőr helyett robot kezeli a kamerát.


A robot minden mozdulata programozott és megismételhető

A The Marmalade nevű német filmstúdió bemutatkozó filmjét nagy felbontású fotózással foglalkozó Petapixel nevű blog találta meg. A felvételen azt lehet megcsodálni, milyen pontossággal és milyen sebességgel tudja beállítani a karra szerelt kamerát a csapat által használt ipari robot. A Spike nevű robotot egy PC vezérli, használatával pedig olyan felvételeket lehet megcsinálni, amelyekhez korábban 3D-s animációra lett volna szükség. A filmek drámaiságát növeli, hogy a kamera képes óriási sebességgel rögzíteni, ez eredményezi a fenti bemutatkozóvideó lassított felvételeit.

A pontosság és a rezzenéstelen kéz mellett még egy dolog szól a Spike nevű robot alapú kamerarendszer mellett. A felvevő mozgása programozva van, így a mozdulatsort akárhányszor meg lehet ismételni a stúdióban. Arra is van lehetőség, hogy a kamera pályáján állítsanak és úgy vegyék fel újra a jelenetet, amíg csak tökéletes nem lesz.