Frissültek a Google magyar műholdképei

Vágólapra másolva!
Számos helyen területen frissítette hazánkról készült műholdképeit a Google, de az új felvételek sem tükrözik a főváros aktuális állapotát, ráadásul a főváros budai oldalának utcáiról készült felvételek rosszabb minőségűek a korábbiaknál.
Vágólapra másolva!

A keresőcég hivatalos blogján jelentette be a héten, hogy számos országban frissítette a Google Térkép és a Google Föld szolgáltatásokban elérhető műholdképes adatbázisát. A társaság nem csak a Magyarország területét lefedő térképének műholdas felvételeit frissítette, hanem számos országban tett elérhetővé új fotókat.

Forrás: google update
Letölthető fájl mutatja meg a Google Földben, hol frissültek a képek

A blogon egy olyan térképpontokat tartalmazó gyűjtőfájlt is publikáltak (letöltés innen), amelyet a Google Földben megnyitva vizuális formában is meg lehet nézni, hol frissült a képi adatbázis.

Az új műholdképek sem mostanában készültek

Magyarország esetén a Budapest jelentős részén új műholdképek fedik le. A budai oldalon a Dunaparttól néhány utca távolságra valamiért a korábbinál sötétebb tónusú, fakó színű felvételeken lehet látni az utcákat, a korábbinál sokkal rosszabb minőségben. A cég webes térképén Budapest belső kerületeiben elérhető 45 fokban készült részletes légi felvételeket nem frissítették, ezeken továbbra is a város korábbi állapota látható.

Forrás: google
Ilyen volt...

A frissítést követően sem teljesen naprakészek a Budapestről készült műholdképek, tippjeink alapján tavaly rögzített felvételeket publikált a rendszerben a keresőcég. Például a tavaly nyár végén lebontott Teleki téri piac, vagy a nemrég szintén megsemmisített Váci úti Ibis Hotel is megtalálható rajtuk, de a 2010-ben lebontott angyalföldi egykori Lipót-telefonközpontnak már csak a helye látszik rajtuk.

Forrás: Google
...ilyen lett a Széll Kálmán tér a Google műholdképén

Így nézheti meg, hogyan változott a város

A frissítés Vác, Dunakeszi, Dunaharaszti, Ócsa, illetve Dabas és Örkény környékét érinti. Az innen letölthető .kml fájlt a Google Föld szoftverben lehet megnyitni, a térképpontokat tartalmazó állomány segítségével pedig egészen 2009 nyaráig vissza lehet nézni, hogy a keresőcég mely országokban hol frissítette virtuális földgömbjét.

Forrás: google
A nyíllal jelölt gombbal hívható elő a Google Föld időgépe

A Google Föld felső menüjében lévő óra ikonra kattintva előhívható időgéppel szabadon vissza is lehet váltani a korábbi években rögzített felvételekre, így meg lehet nézni, hogy egy utca vagy városrész miként alakult át az évek során. Budapest esetén a Google Földben a 2000-es évig lehet visszamenni az időben.