Jövőre debütálhat az Xbox játékgép utódja

Vágólapra másolva!
Egy kiszivárgott dokumentum szerint az új Xbox konzol már jövőre megérkezik, olcsó lesz, látványos 3D-játékai mellett digitális videóként is használni lehet majd. 
Vágólapra másolva!

Arról, hogy az Xbox 360 konzol utódja mit fog tudni, hivatalosan még semmit sem közölt a Microsoft, de a vasárnap az internetre szivárgott egy 56 oldalas, valószínűleg a cég belső használatra szánt, 2010-ből származó Powerpoint prezentációja, amelyben egy Xbox 720 nevű eszközre vonatkozó tervek olvashatók. A stilizált rajzokkal illusztrált, néhány órán belül eltávolított dokumentum hitelességét nem erősítette meg a cég, de a videojátékos iparág szakértői több abban olvasható lehetséges funkció bevezetését valószínűnek tartják.

Gyorsabb, de nem nagyon drága

A prezentációban olvasható információk szerint az Xbox következő generációs változata már 2013 karácsonyára a boltokba kerül, és az Xbox 720 nevű eszköz a jelenleg kapható, hét évvel ezelőtt bemutatott modell hat-nyolcszoros számítási és grafikai teljesítményére lesz képes, ugyanakkor futtatni tudja majd a jelenlegi modellre kiadott játékokat is.

Forrás: microsoft
A kiszivárgott prezentáció egyik illusztrációja

A prezentáció szerint a cég viszonyleg olcsón, 300 dolláros vagyis hetvenezer forintnak megfelelő nettó áron tervezi majd árulni az új konzolt a Kinect mozgásérzékelős kamera új változatával együtt. Ennyiért a cég szakértők szerint valószínűleg veszteségesen tudja eladni a játékgépet, bár a kieső profitot játékok és szolgáltatások nyújtásából pótolni tudja.

Valódi HD-t és teljes 3D-t nyújt majd

Az erősebb hardvernek köszönhetően az új Xbox valódi full-HD (1080p) felbontásban lesz képes majd futtatni a játékokat a dokumentum szerint. Bár a jelenleg kapható Xbox 360 esetében is választható ekkora felbontás, a játékok jelentős része nem képes valóban kiaknázni a nagyfelbontásban rejlő lehetőségeket, kevésbé részletes modelleit skálázza fel full-HD-ra.

A dokumentumban azt írják, hogy az Xbox 720 tökéletes, teljes 3D élményt biztosít majd. A térhatású látvány előállítása azért igényel különösen erős hardvert, mert a jelenlegi, 3D-szemüveggel nézhető tévék - az új Xbox is ezekkel lesz kompatibilis - a másodperc törtrészéig a nézők bal és jobb szeme számára két eltérő szögből készült képet továbbít, a dupla tartalom legenerálása pedig sok erősforrást igényel.

Az új Xboxhoz a Microsoft a Kinect nevű kamerás mozgásérzékelőjének második generációját is piacra dobja majd - áll a dokumentumban. Ez a jelenleg kapható típusnál pontosabban tudja majd felismerni a játékosok mozdulatait, ráadásul kis helyen is képes lesz akár négy ember mozdulatait lekövetni. A jelenleg kapható Kinect esetén ehhez nagyon távol kell állni a kamerától, ami kis lakásban nem lehetséges.

Az Xbox 720-at többé nem kell majd lecserélni

A dokumentum szerint az Xbox 360 utódját nem csak videojátéknak, hanem olyan otthoni szórakoztatóközpontnak szánják, amelyen filmeket is lehet nézni - a prezentáció szerint az új modellbe Blu-ray-meghajtó is kerülhet -, vagy akár felvenni a tévéből a gép merevlemezére. Az otthoni wifihálózaton keresztül a konzol a más szobákban lévő eszközökre is át tudná sugározni a filmeket és zenéket.

Ha a leírtak igazak, 2015 tájékán újabb dobást tervez a Microsoft: ekkor indítaná be a cég felhőalapú játékszolgáltatását. Ennek használatához elég lesz egy alapszintű hardver, mivel a játékok egy távoli szerveren futnak majd. A dokumentum szerint ennek a megoldásnak köszönhetően az Xbox 720-at nem követi majd új modell, a játékokat akár tévén vagy táblagépen is futtatni lehet majd. Ilyen technológiák egyébként már most is léteznek, de széles körben még nem terjedtek el, de például az LG és a Samsung is tervezi hasonló szolgáltatások bevezetését, így a Microsoft esetében sem lenne meglepő a felhőalapú játékszolgáltatásokra való átállás.