Kim Dotcom visszakapja terabájtjait

Vágólapra másolva!
Nagy merevlemez vásárlásba kezdhetnek az FBI-nál, a nyomozóhatóságot kötelezték arra, hogy szolgáltasson ki egy másolatot a Kim Dotcom otthonában lefoglalt összes adattároló mintegy százötven terabájtnyi tartalmából a védelem számára.
Vágólapra másolva!

Tovább nyúlik Kim Dotcom, a Megaupload nevű fájlmegosztó vezetőjének pere. Az új-zélandi legfelsőbb bíróság legutolsó rendelete szerint a védelemnek ismernie kell, hogy milyen adatokat foglaltak le a nagybani szerzői jogsértéssel vádolt férfinál az FBI nyomozói. Dotcom azonban nem aprózta el az otthoni adatbázisának építését: közel 150 terabájtnyi, vagyis több mint 153 ezer gigabájtnyi adatot tárolt luxusvillájában.

Dotcom merevlemezein több mint tízmillió e-mail, különböző pénzügyi adatok és egyéb céges dokumentumok voltak. Olyan adatok, amelyek egyaránt fontosak lehetnek a védelem és a vád számára is. A legfelsőbb bíróság három hetet adott az FBI-nak a másolatok elkészítésére.

Az FBI egyelőre húzódozik a rendelet teljesítésétől. A nyomozóirodát képviselő ügyvédek szerint az ország kiadatási törvényével nincs összhangban a rendelet, valamint a 21 napos határidőt sem lehet teljesíteni. Michael Postin ügynök szerint korábban 29 terabájt átmásolásához tíz napra volt szüksége az ügynökségnek, így a 150 terabájtos adatbázishoz több mint két hónapra lenne szükség. Ráadásul az adatok egy része titkosított, ami az ügynök szerint lehetetlenné teszi a másolását.

A bíróságot azonban nem győzték meg az FBI kifogásai. Az ügyben határozó bíró szerint az FBI minden bizonnyal képes gyorsabban másolni, és ennek költségeit is képes viselni.