Törvénytelen volt a kalózvezér elleni razzia

Vágólapra másolva!
A rendőrségnek nem lett volna szabad lefoglalnia a Megaupload fájlmegosztó oldal vezetője, Kim Dotcom számítógépeit és a hatóságok adathordozóit sem adhatták volna át az FBI-nak az új-zélandi legfelsőbb bíróság döntése szerint.
Vágólapra másolva!

Több ízben is jogsértést követett el az új-zélandi rendőrség Kim Dotcom elfogásának ügyében - olvasható az Russia Today nevű, angol nyelvű orosz hírportálon. Az Új-Zélandi Legfelsőbb Bíróság a héten mondta ki, hogy a hatóságok joszerűtlenül jártak el, amikor lefoglalták a MegaUpload-vezér számítógépet és akkor is jogtalanságot követtek el, amikor a tulajdonos beleegyezése nélkül átadták azokat az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), amely az Egyesült Államokba szállított a Dotcom otthonában lefoglalt komputerek adathordozóit.

Bár Dotcom ellen volt elfogatóparancsa a helyi rendőröknek, feladatuk nem terjedt ki a férfi személyes tárgyainak lefoglalására. Helen Winkelmann, a Legfelsőbb Bíróság elnöke tanúvallomásokat szeretne a lefoglalásban résztvevő személyektől, hogy megtudják, pontosan kinek a parancsára teljesítették a feladatot.

A német származású it-milliomos Kim Dotcomot 2012 január 19-én fogták el saját, 30 millió dollár értékű házában. A hatóságok a férfit értéktárgyainak lefoglalása mellett az internetezéstől is eltiltották, azonban bőséges havi juttatást kap vagyonából, hamarosan az összes lefoglalt adatbázist visszakaphatja és már az is kétséges, hogy az Új-Zélandi hatóságok egyáltalán kiadják-e az Egyesült Államoknak.