Támadnak a csúcstérképek

Google térkép, Street view, Párizs, Notre Dame
Vágólapra másolva!
A legújabb Street View alkalmazás ablakot nyit a kibertérbe, de van élet a Google térképén túl is: a Microsoft is pazar műholdképek és légifotók terabájtjaival kápráztatja el a hűvös szobában virtuális világutazásra vágyó felhasználókat. Az online térképszolgáltatások legérdekesebb újításait vesszük sorra.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten tartotta a Google éves fejlesztői fórumát, ahol az offline is használhatóvá tett térképszolgáltatása mellett bemutatta a Google Föld alkalmazás legújabb verzióját.

Androidon már hasít a szuper 3D-s Google Föld

A Google Föld 7.0-t egyelőre csak fejlettebb androidos okostelefonokra és táblagépekre lehet elérni, hamarosan pedig az iPhone-ra és iPadre is megjelenik. A hetes verzióban lehet elsőként elérni a realisztikus 3D-s épületmaketteket tartalmazó városokat, bár ezek lefedettsége egyelőre néhány amerikai nagyvárosra (többek közt Los Angelesre, San Franciscóra) és Rómára korlátozódik, az év végéig azonban további településeken is elérhetővé válik.

Még csak néhány városban érhetők el a Google látványos 3D-s épületmakettjei

Virtuális épületeket a PC-s változatban is régóta lehet használni, de a most bemutatott városokban ezek az épületek sokkal élethűbbek a többieknél, a felhasználóban olyan érzést keltenek, mintha a valóságban repülne ezek felett. Az új maketteket 45 fokos szögből rögzített légi felvételek feldolgozásával állították elő. Ezen kívül az androidos verzióba is belekerült az idegenvezető funkció, amely a számítógépes kiadásban már régóta megtalálható.

A Street View ablakot nyit a virtuális térre

Már korábban is elérhető volt a Street View androidos kiadásában, de gyorsabbá és akadásmentesebbé alakították a Compass (iránytű) Mode-ot. Ez lehetővé teszi, hogy a programban a felhasználó ne az ujját használva forogjon körbe a virtuális térben, hanem okostelefonja vagy táblagépe képernyőjét mozgassa maga körül virtuális ablakként, amely mindig a megfelelő szögben látható szeletét mutatja a panorámafelvételnek.

Forrás: [origo]
Innen lehet letölteni a Street View mobilalkalmazást

Miután Magyarországon egyelőre nem érhető el a Street View, érdemes Prága, Berlin, Párizs vagy bármelyik amerikai nagyváros térképén kipróbálni működését. Ehhez a megnyitott panorámaképen meg kell nyitni a menüt, és ott rá kell bökni a Compass Mode feliratra. A leglátványosabb helyszíneket a Google ezen az oldalon össze is gyűjtötte.

A Microsoft a Google Maps trónjára tör

Különösebb hírverés nélkül jócskán kibővítette webes térképe, a Bing Maps alapjául szolgáló műholdképes adatbázisát a Microsoft is. A korábban 129 terabájtot kitevő műholdas és légi fotókat további 165 terabájtnyi képanyaggal egészítették ki. Ennek eredményeként a Bing korábban gyakorlatilag teljesen használhatatlan Magyarország-térképe korrekt lefedettségűvé vált. Bár a Google térképével ellentétben érdekes pontokat nem tartalmaz, és útvonalat tervezni is csak autóval tud, a Bing-térkép is kínál a magyar felhasználók számára extrákat.

Forrás: Bing Maps
Ennyire rá lehet zoomolni a Golden Gate hídra a Bing Mapsen

Például a hagyományos, felülnézeti műholdképek mellett látványos, negyvenöt fokos szögben rögzített, jobbra és balra is elforgatható "Birds'eye", vagyis madárnézeti felvételeket kínál a Bing térképe többek között a Balatonnál és a megyeszékhelyeken. A Google hasonló felvételeket csak a főváros belső kerületeiről készített, (bár azok jobb minőségűek is a Bingénél), de a Microsoft térképén a vidéken élők is a korábbinál látványosabb felvételeket nézhetnek meg lakhelyükről. A szoftvercég a blogján egyébként azt ígérte, hogy idén őszre elkészül az egész Európát lefedő, a felülnézeti műholdképeknél izgalmasabb légi felvételek feldolgozásával.

Bezoomolhat a házak közé

Természetesen a Bing legjobb panorámafotóit találjuk például New York térképére váltva, itt a madárnézetben hihetetlen mély zoomolást enged a Sim City játékra emlékeztető házrengetegben a szolgáltatás. Érdemes még felkeresni a Bingben Párizst, San Franciscót, Miamit vagy Las Vegast, ezekről a városokról ugyancsak nagyon részletes légi felvételek állnak rendelkezésre. Érdemes minden helyszínt madárnézet mellett hagyományos műholdképes (Aerial) módban is megnyitni, ez sokszor nagyobb felbontású felvételt takar: például a gizai piramisokról is sokal szebb fotókat lehet megnézni abban a módban.

Forrás: Bing Maps
A siófoki móló sem néz ki rosszul madártávlat nézetben a Bingen

A Microsoft térképén is elérhetők a Google Street View-jához hasonló utcakép-panorámák, ezeket itt StreetSide-nak nevezik, és a nyitóoldal bal oldali menüjét lekattintva érhetők el. A térképen kékkel jelölve láthatók a lefedett területek: Európában csak Marseille és Párizs, valamint London és két másik brit nagyváros esetében kérhetők le a panorámák, viszont az ismertebb amerikai nagyvárosokban elérhető a StreetSide.

Forrás: Bing Maps
A Microsoft panorámái is szépek, de jóval kevesebb van belőlük a Google Street View-inál

New Yorkot, Las Vegast és Los Angelest érdemes a Microsoft panorámáival is bejárni még akkor is, ha a Google Street View-jával már megtettük ezt, hiszen a felvételek eltérő időpontban készültek, így mindig rejtenek valamilyen meglepetést. Ugyan a magyar internetező számára a Bing Maps funkcionálisan még nem képes közel sem annyit nyújtani, mint a Google térképe (bár például külföldi repterek belső térképeit is megtalálhatjuk benne), egyelőre a látvány miatt érdemes felkeresni a Microsoft térképét.