A jövő játékcégét vette meg a Sony

Vágólapra másolva!
Felhőalapú, azaz interneten keresztül nyújtott videojátékokat szolgáltató céget vásárolt meg a Sony, amely televíziójába tervezi beépíteni a külön konzol alkalmazását szükségtelenné tévő szolgáltatást.
Vágólapra másolva!

A japán gyártó videojátékokkal foglalkozó leányvállalata, a Sony Computer Entertainment hétfőn jelentette be, hogy felvásárolja a Gaikai nevű amerikai céget mintegy 380 millió dollárért. A Gaikai olyan felhőalapú játékszolgáltatást fejlesztett ki és üzemeltet, amelyeken az Xbox és Playstation színvonalú látvánnyal rendelkező játékok futtatásához nincs szükség nagy teljesítményű otthoni konzolra, az interneten át sugárzott játék ugyanis egy központi adatközpontban fut.

A Gaikai specitásának a weboldalba is ágyazható játékok számítanak, a cég által kifejlesztett technológiával ugyanis bárki kipróbálhatja például az új Need for Speed vagy Call of Duty játékokat egy egyszerű, a játékok futtatásához egyébként nem elég erős számítógépen. A megoldás további előnye, hogy minimális előtöltést követően indíthatóak a játékok, nem kell azokat teljes egészükben letölteni.

Forrás: gaikai

Egyelőre nem tudni, hogy mik a Sony tervei a Gaikai technológiájával, mindenesetre az akvizíció révén a japán cég tulajdonába kerültek a társaság szolgáltatásait kiszolgáló komoly adatközpontok is. A megoldás segítségével a társaság a PlayStation 3 konzolra hozhat ki azonnal indítható játékokat, de lehetséges, hogy annak következő generációs változata használja majd a Gaikai megoldását, vagy esetleg a Sony beépíti azt okostelevízióiba. Az online futtatással gyakorlatilag teljesen ki lehet zárni azt, hogy a játékokról kalózkópiákat készítsenek.

A rivális Samsung korábban bejelentette, hogy televízióin hamarosan elérhetőek lesznek a Gaikai játékszolgáltatásai, azt azonban nem tudni, hogy a felvásárlás révén ezek a tervek miként fognak módosulni. A másik tévéipari versenytárs, az LG cég egy hasonló szolgáltatás, az OnLive üzemeltetőjével lépett együttműködésre, így okostelevíziói hamarosan látványos játékokat is futtathatnak majd.